Tedzsvid

 بسم الله الرحمن الرحيم

Menü
 
Magyar Iszlám Közösség

Honlapja

FB csoportja

Online iskolája

 
Legújabb

"Tilávet szedzsde" menüponttal bővült az oldal.

A "Zamir" menüpont a "szúkunos He" ponttal bővült.

A "Ritka szabályok" menüpont az "egyedi olvasatú szavakkal" bővült.

A "Hurufu mukattaa" menüpont a "Vaszl" ponttal bővült.

A "Vaszl Nun" és a "Kegyes Korán" menüpontokkal bővült az oldal.

 

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Szakin Nun

A szakin nun (نْ) szabályai

 

Ha a Korán olvasása közben szakin nun-t látunk, akkor minden esetben tedzsvid következik. Szóval, résen kell lenni, mert ebből aztán van bőven! Ennek a fejezetnek az is lehetne az alcíme, hogy „minden szakin nun gyanús”.

 

Mi is az a szakin nun? Magánhangzó nélküli „csendes” nun. Ez háromféle formában is megjelenhet:

  • Szukun-os nun, vagyis pici karikával fölötte. Soha nem jön utána magánhangzó.
  • Nun, semmilyen jel nincs se alatta, se felette. Nincs magánhangzója.
  • Tenvin-re végződő szavak utolsó, „n” hangja.

 

A szakin nun-nak hét tedzsvid szabálya van. Lássuk sorjában:

 

 

 

Izhar halki

A kezdő tedzsvid tanulók kedvence.  Ha a szakin nun után a következő hat betűk egyike jön, akkor a szakin nun-t szépen nyíltan kell ejteni. Nem hasonul, nem változik, rendes „n” hang marad. (Megőrzi az identitását. )

Ez a hat betű: „ا  elif” „ح ha” „خ kha” „ع ayn” „غ ghayn” "ه he"

Példa:

2. (El-Bakara) szúra / 90. ája

مِنْ عِبَادِهِ      "min 'ibádihí"

 

 

 

Iklab

Ha a szakin nun után „ب be” betű jön, akkor a nun ghunnés (nazális) „م mim”-re változik, és kicsit nyújtjuk (1 elifnyit). Ezt a nazális „m” hangot úgy képezzük, hogy nem zárjuk szorosan össze az ajkainkat, hanem csak finoman összeérintjük őket, és egy kicsit nazális „m” hangot ejtünk.

 

Példa:

7. (El-'Aráf) szúra / 17. ája

مِنْ بَيْنِ     min bejni” helyett „mimmbejni”

 

 

 

Idgham bila ghunne

Ez a szakin nun ghunne nélküli (nem nazális) hasonulása. Ha a szakin nun után „ل lam” vagy „ر ra” betű következik, akkor a nun „l” ill. „r” hangra hasonul. Más szóval az „n” hang eltűnik, és az azt követő „l” vagy „r” hangot kettőzve (seddével) ejtjük.

 

Példa:

112. (El-Ikhlász) szúra / 4. ája

 

 V"velem jekun lehú" helyett "velem jekullehú"ú   وَ لَمْ يَكُنْ لَهُ

 

  

2. (El-Bakara) szúra / 5. ája

ﻣِﻦْ رَﺑِّﻬِﻢْ           ”min rabbihim” helyett „mirrabbihim”

 

 

 

Idgham meal ghunne

Ez a szakin nun ghunnés (nazális) hasonulása. Ha a szakin nun után „م mim”, „و vav” vagy „ى je” betű következik, akkor a nun „m”, „v” ill. „j” hangra hasonul. Más szóval az „n” hang eltűnik, és az azt követő „m”, „v” vagy „j” hangot kettőzve (seddével) ejtjük.

 

Példa:

11. (Húd) szúra / 48. ája

ﻣِﻤَّﻦْ ﻣَﻌَﻚَ     „mimmen me'ake” helyett „mimmemmme'ake” (egy "rendes" seddénél kicsit hosszabban nyújtjuk; kb. 1,5 - 2 elifnyit.)

 

49. (El-Hudzsürát) szúra / 4. ája

ﻣِﻦْ وَرَٓاءِ     „min veráááá-i” helyett „mivveráááá-i”

 

48. (El-Feth) szúra / 12. ája

لَنْ يَنْقَلِبَ   ”len jenkalibe” helyett „lejjenkalibe”

 

Megjegyzés: Van olyan nyomtatású Korán, melyben jelölik a hasonulást sedde jellel, de ne feledkezzünk meg a hasonulásról, és a kettőzésről akkor sem, ha olyan Koránt olvasunk, amiben nincs sedde jel ugyanennél a szabálynál! És azt se felejtsük el, hogy a tenvinre végződő szavak „nun”-jára is vonatkoznak ezek a szabályok!

 

 

 

Meal ghunne izhar

A fenti „idgham meal ghunne” szabálynak vannak kivételei. Nyugi!!! Nem sok, és könnyen felismerhető. Hogy nevén nevezzem a dolgokat: egészen pontosan négy ilyen szó van az egész Koránban.

A fenti példáknál jól látszik, hogy a nun egy szó utolsó betűje, és a következő szó első betűjére hasonul. (A tenvivvél is az az „n” hang a szó utolsó hangja, ami a következő szó első betűjére hasonul.)

A kivételeknél viszont a nun közbülső betű. Ilyenkor nem hasonul, hanem szépen, tisztán kiejtjük az „n” hangot.

 

Íme a négy kivétel:

 

    بُنْيَانٌ    اَلدُّنْيَا    قِنْوَانٌ    صِنْوَانٌ

Példa:

Ezek közül a legismertebb szó talán a „ad-dünja”, ami világot jelent. A Szakin nun után „je” betű jön, mégsem hasonul a nun, mert egy azon szóban szerepelnek. Tehát nem lesz „düjja”.

 

 

 

 

Idgham miszlejn meal ghunne

A név gyanúsan hasonlít a kettővel korábbi szabályra, az idghami meal ghunnére, ami nazális hasonulást jelent. A miszlejn szó arra utal, hogy két azonos betű kapcsolódik. Innen már lehet sejteni, hogy mit takar ez a szabály a szakin nun esetében;

Ha egy szakin nun után ismét egy nun következik, akkor a két „n” hangot összekötjük, nazálisan ejtjük, és nyújtjuk (egy "rendes" seddénél picit hosszabban).

 

Példa:

2. (El-Bakara) szúra / 219. ája

ﻣِﻦْ ﻧَﻔْﻌِﻬِﻤَﺎ „min nef'ihimá” helyett „minnnef'ihimá”

 

Tehát egy nazális seddés nun-t képzünk. De mi van akkor ha már eleve seddés egy nun? A válasz egyszerű; az is idgham miszlejn meal ghunne-nek számít. Nézzük meg miért:

اِنَّ    ez a szó így is felírható:  اِ نْ نَ 

Tehát a seddés nun nem más, mint egy szakin nun, majd egy azt követő újabb nun. És ez a feltétele ennek a szabálynak, tehát a seddés nun-ra is vonatkozik.  

 

 

 

Ikhfa hakiki

Ez a leggyakoribb szakin nun-ra vonatkozó tedzsvid szabály, hiszen nem kevesebb, mint 15 betűre érvényes:

ت te” „ث sze” „ج dzsim” „د dal” „ذ zel” „ز ze” „س szin” „ش sin” „ص szad” „ض dad” „ط ta” „ظ za” „ف fe” „ق kaf” „ك kef”

 

Ha a szakin nun után a fenti tizenöt betű valamelyike jön, akkor a nun-t „rejtjük”, és 1 elifnyit nyújtjuk. Ezt a hangot úgy képezzük, hogy egy „n” betűt mondunk, de a nyelvünk hegye nem fent van, a felső fogsorunk mögött, hanem lent, az alsó fogsorunk mögött. Más szóval, egy „m” hangot ejtünk de zárjuk össze a szánkat, hanem kicsit nyitva tarjuk. Ez egy nazális "n" hang. Akkor csináljuk jól, ha befogott orral is kitudjuk hosszan mondani. (Mert ugye a rendes "n" betű az orrunkon jön ki, ez viszont a szánkon.)

 

Példa:

2. (El-Bakara) szúra / 246. ája

ﻣِﻦْ دِﻳَﺎرِﻧَﺎ     „minndijáriná”

 

 

 

Ismám

"Hivatalosan" nem szokták a "szakin nun"-hoz venni ezt a szabályt, de mivel logikailag idetartozik, fel szeretném hívni rá a figyelmed. Erről a szabályról részletesen a "ritka szabályok" menüpontban olvashatsz.

 

الله اعلم 


Supernatural - Odaát - 13. Évad - Extrák - Infók - Érdekességek - Odaát - Supernatural - 13.ÉVad - Supernatural - Odaátv    *****    Készítsük el együtt a születési horoszkópodat, látogass el az oldalamra és nézd meg a részleteket. Szeretettel várlak!!!    *****    Adóbevallás 2018 ! 17SZJA - 1753any adónyilatkozat letöltés szja adóbevalláshoz    *****    Részletes személyiség és sors analízis, ajándék 3 év elõrejelzéssel,ingyenes konzultáció,ahol megbeszéljük a kérdéseid!    *****    BOOKISLAND -> A könyvek szigete, ahol ötletet kaphatsz egy jó könyvhöz <- BOOKISLAND    *****    Rendeld meg asztrológiai elemzésed,nagyon kedvezõ feltételekkel,találkozzunk az oldalamon és válassz a sok lehetõségbõl!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Adóbevallás 2018 sms, határidõ, nyomtatvány és tudnivalók itt    *****    AJÁNDÉKOZZ ASZTROLÓGIAI ELEMZÉST, SZÜLETÉSNAPRA IS SZÉP AJÁNDÉK!    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Szereted az animéket és mangákat? Megismernél egy új fansub csapatot? Akkor itt a helyed! A rókák várnak rád ;)    *****    Szeretnél saját lovat?De nem engedheted meg magadnak? Katt!Nevelj nálunk virtuálisan! Nevelj, tenyéssz versenyezz!    *****    EBERTIN: Kozmobiológia    *****    Megérkeztek az útvesztõk a Mesetárba! Kukkantsatok be egy kis ceruzakoptatásra - vagy egy jó mesére!    *****    Aktív Friss Ingatlanok Debrecenben lakások, házak, villák, telehelyek széles választéka Aktív Friss Ingatlanok Debrecen    *****    MARGOT ROBBIE MAGYARORSZÁG - ÉRTESÜLJ ELSÕ KÉZBÕL AZ OSCAR JELÖLT SZÍNÉSZNÕVEL KAPCSOLATOS HÍREKRÕL - MARGOT ROBBIE MO    *****    Újra elindult a Hungarian Super Mario Fan Club! Hírek, cikkek, érdekességek a Super Mario világából.    *****    Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha    *****    A Sortilegio sztárjainak új közös mexikói sorozata! Ha te is imádod Ana Brenda Contrerast és David Zepedat nézz be!    *****    Te is próbálsz bevételre szert tenni a portálodon? Lehet, hogy nem jelennek meg a hirdetéseid? Ne ess el a bevételedtõl!