Tedzsvid

 بسم الله الرحمن الرحيم

Menü
 
Magyar Iszlám Közösség

Honlapja

FB csoportja

Online iskolája

 
Legújabb

"Tilávet szedzsde" menüponttal bővült az oldal.

A "Zamir" menüpont a "szúkunos He" ponttal bővült.

A "Ritka szabályok" menüpont az "egyedi olvasatú szavakkal" bővült.

A "Hurufu mukattaa" menüpont a "Vaszl" ponttal bővült.

A "Vaszl Nun" és a "Kegyes Korán" menüpontokkal bővült az oldal.

 

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Idgham 1. rész

Idgham 1. rész

 

Ha egy szabály nevében az idgham szó szerepel, akkor egy adott betű hasonulni fog másikra, amely betűt ezáltal seddé-sen fogunk ejteni. Lássuk melyek ezek a szabályok!

 

 

 

Idgham bila ghunne

Ez a szakin nun ghunne nélküli (nem nazális) hasonulása. Ha a szakin nun után „ل lam” vagy „ر ra” betű következik, akkor a nun „l” ill. „r” hangra hasonul. Más szóval az „n” hang eltűnik, és az azt követő „l” vagy „r” hangot kettőzve (seddével) ejtjük.

 

Példa:

112. (El-Ikhlasz)szúra / 4. ája

 

وَلَمْ يَكُنْ لَهُ     „velem jekun lehú” helyett „velem yekullehú”

 

 

2. (El-Bakara) szúra / 5. ája

 

ﻣِﻦْ رَﺑِّﻬِﻢْ     ”min rabbihim” helyett „mirrabbihim”

 

 

 

Idgham meal ghunne

Ez a szakin nun ghunnés (nazális) hasonulása. Ha a szakin nun után „م mim”, „و vav” vagy „ى je” betű következik, akkor a nun „m”, „v” ill. „j” hangra hasonul. Más szóval az „n” hang eltűnik, és az azt követő „m”, „v” vagy „j” hangot kettőzve (seddével) ejtjük.

 

Példa:

11. (Húd) szúra / 48. ája

 

ﻣِﻤَّﻦْ ﻣَﻌَﻚَ     „mimmen me'ake” helyett „mimmemmme'ake” (egy "rendes" seddénél kicsit hosszabban nyújtjuk; kb. 1,5 - 2 elifnyit.)

 

 

49. (El-Hudzsürat) szúra / 4. szúra

ﻣِﻦْ وَرَٓاءِ     „min veráááá-i” helyett „mivveráááá-i”

 

 

112. (El-Feth)szúra / 12. ája

لَنْ يَنْقَلِبَ     ”len jenkalibe” helyett „lejjenkalibe”

 

 

 

Idgham miszlejn meal ghunne

A miszlejn szó arra utal, hogy két azonos betű kapcsolódik. Ez lehet seddé-s is, illetve egy szó utolsó szakin betűje, majd az azt követő azonos betű. Bármely betű kapcsolódhat így, azonban csak a „ن nun” és a „م mim” azok, melyeket ghunnével, azaz nazálisan ejtünk.

 

Példa:

2. (El-Bakara) szúra / 219. ája

 

ﻣِﻦْ ﻧَﻔْﻌِﻬِﻤَﺎ „min nef'ihimá” helyett „minnnef'ihimá”

 

اِنَّ      "inne"

 

 

97. (El-Kadr) / 4. szúra

رَﺑِّﻬِﻢْ ﻣِﻦْ     „rabbihimmmin

 

 

101. (El-Kari’eh) szúra / 6. ája

فَاَمَّا     „feemmmá”

 

 

 

Idgham miszlejn bila ghunne

Ha egy szakin betű után ugyanolyan betű jön, akkor összekapcsoljuk, egyben ejtjük és nem gunnésen. Ez lehet seddé-s is, illetve egy szó utolsó szakin betűje, majd az azt követő azonos betű. A „ن nun” és a „م mim” betűn kivűl minden betű idetartozik.

Példa:

114. (En-Nesz) / 4. szúra

ﻣِﻦْ ﺷَﺮِّ     „minserri”

 

 

 

idgham semszijje

Ha az „ال” névelőt az alábbi betűk egyike követi, akkor a „ل lam” hasonul rá, így az "l" hang eltűnik, és az azutáni betűt seddé-sen ejtjük. (Ha névelő elifje szakin elif, nem ejtjük.)

ت te” „ث sze” „د dal” „ذ zel” „ز ze” „ر ra” „س szin” „ش sin” „ص szad” „ض dad” „ط ta” „ظ za” „ل lam” „ن nun”

 

Példa:

1. (El-Fatiha) / 1. ája

ﺑِﺴْﻢِ اﻟﻠّٰﻪِ     "biszmi Allahi" helyett "biszmillahi"

 

اﻟﺮَّﺣٖﻴﻢ     "al-rahími" helyett "arrahími"

 

 

1. (El-Fatiha) / 4. ája

ﻳَﻮْمِ اﻟﺪّٖﻳﻦ     "jevmi al-díni" helyett "jevmiddíni"

 

 

الله اعلم 


Supernatural - Odaát - 13. Évad - Extrák - Infók - Érdekességek - Odaát - Supernatural - 13.ÉVad - Supernatural - Odaátv    *****    Készítsük el együtt a születési horoszkópodat, látogass el az oldalamra és nézd meg a részleteket. Szeretettel várlak!!!    *****    Adóbevallás 2018 ! 17SZJA - 1753any adónyilatkozat letöltés szja adóbevalláshoz    *****    Részletes személyiség és sors analízis, ajándék 3 év elõrejelzéssel,ingyenes konzultáció,ahol megbeszéljük a kérdéseid!    *****    BOOKISLAND -> A könyvek szigete, ahol ötletet kaphatsz egy jó könyvhöz <- BOOKISLAND    *****    Rendeld meg asztrológiai elemzésed,nagyon kedvezõ feltételekkel,találkozzunk az oldalamon és válassz a sok lehetõségbõl!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Adóbevallás 2018 sms, határidõ, nyomtatvány és tudnivalók itt    *****    AJÁNDÉKOZZ ASZTROLÓGIAI ELEMZÉST, SZÜLETÉSNAPRA IS SZÉP AJÁNDÉK!    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Szereted az animéket és mangákat? Megismernél egy új fansub csapatot? Akkor itt a helyed! A rókák várnak rád ;)    *****    Szeretnél saját lovat?De nem engedheted meg magadnak? Katt!Nevelj nálunk virtuálisan! Nevelj, tenyéssz versenyezz!    *****    EBERTIN: Kozmobiológia    *****    Megérkeztek az útvesztõk a Mesetárba! Kukkantsatok be egy kis ceruzakoptatásra - vagy egy jó mesére!    *****    Aktív Friss Ingatlanok Debrecenben lakások, házak, villák, telehelyek széles választéka Aktív Friss Ingatlanok Debrecen    *****    MARGOT ROBBIE MAGYARORSZÁG - ÉRTESÜLJ ELSÕ KÉZBÕL AZ OSCAR JELÖLT SZÍNÉSZNÕVEL KAPCSOLATOS HÍREKRÕL - MARGOT ROBBIE MO    *****    Újra elindult a Hungarian Super Mario Fan Club! Hírek, cikkek, érdekességek a Super Mario világából.    *****    Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha    *****    A Sortilegio sztárjainak új közös mexikói sorozata! Ha te is imádod Ana Brenda Contrerast és David Zepedat nézz be!    *****    Te is próbálsz bevételre szert tenni a portálodon? Lehet, hogy nem jelennek meg a hirdetéseid? Ne ess el a bevételedtõl!