Tedzsvid

 بسم الله الرحمن الرحيم

Menü
 
Magyar Iszlám Közösség

Honlapja

FB csoportja

Online iskolája

 
Legújabb

"Tilávet szedzsde" menüponttal bővült az oldal.

A "Zamir" menüpont a "szúkunos He" ponttal bővült.

A "Ritka szabályok" menüpont az "egyedi olvasatú szavakkal" bővült.

A "Hurufu mukattaa" menüpont a "Vaszl" ponttal bővült.

A "Vaszl Nun" és a "Kegyes Korán" menüpontokkal bővült az oldal.

 

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Medd 1. rész

Medd 1. rész

 

A medd szó nyújtást jelent. Mielőtt nekilátunk a következő leckéknek, tegyünk tisztába pár fogalmat:

Medd betűk: Jel nélküli  „ا elif” „و vav” „ى je”

Hemze:ا” és „ءٴ” (mutaharrikos, szukun-os, seddé-s, tenvin-es)

(Itt szeretnék eloszlatni egy gyakori tévhitet: az „ا elif” maga a „csupasz pálcika” betű neve. Amint jelet kap (fatha, damma, kaszra, szükun, tenvin) már nem „elif”-nek hívjuk, hanem „hemzé”-nek, ugyanúgy, mint a fent látható pici „kurflit”.)

Lazim szükun: szükun jeles és seddé-s betűk

Medd sebebi: Med betű után jövő hemze vagy lazim szukun

Elifnyi hossz: A nyújtások hosszát ebben a „mértékegységben” fogom megadni. 1 elifnyi nyújtás olyan hosszú, amig kimondott az „elif” szót, vagyis egy rövid szótag duplája.

Hasonlítsd össze a „rahím” szóban a két szótagót! A „ra” szótag rövid, nincs benne nyújtás, a „hím” szótagban az „í”-t pont egy elifnyit nyújtjuk, vagyis az „i” kétszer hosszabb, mint az „a”. Tehát „rahiim”.

 

 

 

Medd Tabii

A medd tabii a legegyszerűbb nyújtás. Nem is igazán számít tedzsvidnek, hiszen azok is ismerik, akik a tedzsvid szabályok alkalmazása nélkül olvassák a Koránt.

1 elifnyit nyújt. Lássuk, milyen formában találkozhatunk velük:

 

 

  • Egy fathá-s betű után egy medd-elif, amit nem követ med sebebi

 تَرْمِيهِمْ بِحِجَارَۃٍ     „termíhimbihidzsáratin”

 

 

 

  • Egy kaszrá-s betű után egy medd-je, amit nem követ med sebebi

 تَرْمِيهِمْ بِحِجَارَۃٍ     „terhimbihidzsáratin”

(Ebben az egy példában két medd tabii is van.)

 

 

 

  • Egy dammá-s betű után egy medd-vav, amit nem követ med sebebi
 

ﻳُﻨْﻔِﻘُﻮنَ     „junfine”

 

 

 

  • Vannak kivételes esetek is:

ﻋَﻠٰﻰ     ’alá (egy fathás betű és egy medd-je)

 

 

 

  • Rejtett medd-elif

(az elif helyén felül egy pici függőleges vonal)

اَﻟﺮَّﺣْﻤٰﻦِ     „arrahni”

 

 

 

  • Rejtett medd-vav

Néha a dammá-s vav-ot "وُ " hosszan ejtjük (vú), noha nincs utáma med betű. Erre általában a vav betű alatt egy apró "مد" (medd) felirat figyelmeztet.

Úgynevezett zamir szavakban a szóvégi dammá-s "ه he" betűt olykor hosszan ejtjük, úgy, mintha ott egy rejtett medd-vav is lenne. (Erről bővebben a „zamir” menüpontban olvashatsz.)

 

لَهُ     "lehú"

 

 

 

  • Rejtett medd-je

Úgynevezett zamir szavakban a szóvégi kaszrá-s "ه he" betűt olykor hosszan ejtjük. (Erről bővebben a „zamir” menüpontban olvashatsz)

رُﺳُﻠِﻪٖ     "ruszulihí"      (némelyik Koránban a nyújtásra a kaszra jel helyett egy ugyanott egy pici függőleges vonal figyelmeztet.)         

 

 

 

Ennyi lenne a medd tabii, de itt szeretnék kitérni egy fontos dologra.

 

Az első három példánál írtam, hogy csak akkor beszélünk medd tabii-ról, ha a medd betűt nem követi medd sebebi (hemze, szükun jeles és seddé-s betű). Nézzük meg, hogy mi történik, ha mégis medd sebebi jön a medd betű után; (ezekről részletesebben az adott szabálynál olvashatsz.)

  • Ha a medd betűt hemze követi:

- Ugyanabban a szóban: medd muttaszil

- Külön szóban: medd munfaszil

 

  • Ha a medd betűt szükun jeles vagy seddé-s betű követi: medd lazim

(Pont ez a három lesz a soron következő három szabály.)

 

 

 

Medd muttaszil

 

Ez a tedzsvid vádzsib! Ha ugyanabban a szóban egy medd betű után hemze (általában kicsi hemze) következik, akkor medd muttasil lesz, és 4 elifnyit nyújt. (Néhány vallástudós kettő elifnyit mond, néhány pedig négyet, de abban mind egyetértenek, hogy egy elifnyinél többet kell nyújtani. Mi maradjunk a nyégynél.)

 

Példa:

 

وَﻟَﻮْ ﺷَٓﺎءَ     "velevsáááá-e"

 

وَ السَّمَآءَ    "vesszemáááá-e"

 

 

 

Medd munfaszil

 

Ha két külön szóban van a medd betű és a hemze (értelemszerűen az egy szó medd betűvel végződik, és a következő szó hemzével (általában elif) kezdődik, akkor medd munfasil lesz, és 4 elifnyit nyújt. (A vallástudósok némelyike 1, 2, 3, vagy 5 elifnyit is mond, de mi maradjunk a négynél.)

 

Példa:

 

مَآ اَمَرَ    "máááá-emera

 

اَلَآ اِنَّهُمْ    "eláááá-innehum"

 

 

 

 

الله اعلم 


Supernatural - Odaát - 13. Évad - Extrák - Infók - Érdekességek - Odaát - Supernatural - 13.ÉVad - Supernatural - Odaátv    *****    Készítsük el együtt a születési horoszkópodat, látogass el az oldalamra és nézd meg a részleteket. Szeretettel várlak!!!    *****    Adóbevallás 2018 ! 17SZJA - 1753any adónyilatkozat letöltés szja adóbevalláshoz    *****    Részletes személyiség és sors analízis, ajándék 3 év elõrejelzéssel,ingyenes konzultáció,ahol megbeszéljük a kérdéseid!    *****    BOOKISLAND -> A könyvek szigete, ahol ötletet kaphatsz egy jó könyvhöz <- BOOKISLAND    *****    Rendeld meg asztrológiai elemzésed,nagyon kedvezõ feltételekkel,találkozzunk az oldalamon és válassz a sok lehetõségbõl!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Adóbevallás 2018 sms, határidõ, nyomtatvány és tudnivalók itt    *****    AJÁNDÉKOZZ ASZTROLÓGIAI ELEMZÉST, SZÜLETÉSNAPRA IS SZÉP AJÁNDÉK!    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Szereted az animéket és mangákat? Megismernél egy új fansub csapatot? Akkor itt a helyed! A rókák várnak rád ;)    *****    Szeretnél saját lovat?De nem engedheted meg magadnak? Katt!Nevelj nálunk virtuálisan! Nevelj, tenyéssz versenyezz!    *****    EBERTIN: Kozmobiológia    *****    Megérkeztek az útvesztõk a Mesetárba! Kukkantsatok be egy kis ceruzakoptatásra - vagy egy jó mesére!    *****    Aktív Friss Ingatlanok Debrecenben lakások, házak, villák, telehelyek széles választéka Aktív Friss Ingatlanok Debrecen    *****    MARGOT ROBBIE MAGYARORSZÁG - ÉRTESÜLJ ELSÕ KÉZBÕL AZ OSCAR JELÖLT SZÍNÉSZNÕVEL KAPCSOLATOS HÍREKRÕL - MARGOT ROBBIE MO    *****    Újra elindult a Hungarian Super Mario Fan Club! Hírek, cikkek, érdekességek a Super Mario világából.    *****    Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha    *****    A Sortilegio sztárjainak új közös mexikói sorozata! Ha te is imádod Ana Brenda Contrerast és David Zepedat nézz be!    *****    Te is próbálsz bevételre szert tenni a portálodon? Lehet, hogy nem jelennek meg a hirdetéseid? Ne ess el a bevételedtõl!