Tedzsvid

 بسم الله الرحمن الرحيم

Menü
 
Magyar Iszlám Közösség

Honlapja

FB csoportja

Online iskolája

 
Legújabb

"Tilávet szedzsde" menüponttal bővült az oldal.

A "Zamir" menüpont a "szúkunos He" ponttal bővült.

A "Ritka szabályok" menüpont az "egyedi olvasatú szavakkal" bővült.

A "Hurufu mukattaa" menüpont a "Vaszl" ponttal bővült.

A "Vaszl Nun" és a "Kegyes Korán" menüpontokkal bővült az oldal.

 

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Medd 2. rész

Medd 2. rész

Medd Lazim

Ez a szabály vádzsib. Ha a medd betűt szükun jeles vagy seddé-s bettű követi, akkor medd lazim lesz, és 4 elifnyit nyújt.

Négy csoportja van:

 

 

1.) Medd lazim kelime muszakkal

Ha egy szóban a medd betű után seddé-s betű jön.

Példa:

 

وَلَاالضَّآلِّينَ    "veladdaaaallíne"

 

الْحَآقَّةُ    "elhaaaakkatu"

 

 

 

2.) Medd lazim kelime mukhaffef

Ha egy szóban a medd betű után szükun jeles betű jön.

Példa:

 

آٰلْاَنَ    "áááálene"  (itt rejtett medd-elif van: kis függőleges volnal)

 

 

 

Figyelem!!! Az elif sokszor megtévesztő tud lenni. Olykor medd-elifnek tűnik, de mégsem az. A következő két példa első ránézésre medd lazim-nak tűnik, de mégsem az. Lássuk miért:

  • Az „izhar (kamerijje)” és az „idgham (semszijje)” menüpontokban láthatod, hogy az „ال” sok szó elején megtalálható, mint névelő. Tehát, ha egy szó végén szakin elifet látunk, akkor győzödjünk meg róla, hogy az med-elif vagy a következő szó névelője! A legtöbb esetben könnyű ezt megállapítani, hiszen a med-elif kapcsolódik az előtte lévő betűhöz. Azonban vannak betűk (pl vav), amikhez nem tud hátulról kapcsolódni. Ilyenkor meg kell nézni, hogy nem egy névelő jön-e.

Példa:

 

 وَالْفَتْحُ

A vav-hoz semmilyen betű nem kapcsólódhat, így a med elif sem. Mikor ezt a szót olvassuk, és az elif-hez érünk, akkor nézzük meg, hogy nem egy ال névelőhőz tartozik-e... aham... nézem....és igen, ahhoz tartozik. Akkor bizony ez nem med-elif, és nem nyújtja a vav-ot. "velfethu" a megfejtés.

 

 

وَاسْتَغْفِرْهُ    veszteghfirhu”

Mit is látunk? Egy fathás vav, egy szakin elif, majd egy szukun jeles betű. Medd lazimnak tűnik, mégsem az. Azért nem, mert nem egy szón belül van. Ha az elif a vav-hoz tartozna, akkor a következő szó szukun jeles betűvel kezdődne, ami nem létezik az arab nyelvben. Ennél a szónál az elif a szukun jeles szin-hez tartozik. "ve eszteghfirhu", de az elif kiesik (mert szakin), így csak "veszteghfihru"-t olvasunk.

 

 

 

3.) Medd lazim harf muszakkal

Néhány szúra önálló betűkkel kezdődik. Ilyenkor a betűk neveit olvassuk, és ezekre ugyanúgy érvényes minden szabály, így a medd lazim is. Ha egy ilyen betű nevében, vagy egymást követő betűk nevében med betű után seddé-s betű jön, akkor az medd lazim harf muszakkale lesz.

Példa: (A lam-ra vonatkozik ez a szabály)

 

الٓمٓ    "elif-láááám-míííím"

 

De nézzük meg, hogy egészen pontosan, miért is így ejtjük! Először is, írjuk ki ennek a három betűnek a nevét (azt, amit ejtünk)!

 

اَلِفْ لَامْ مِيمْ   

Láthatjuk, hogy az elif-ben semmilyen tedzsvid nincs. Az első lam után medd-elif jön, amit egy szukun jeles és egy keszré-s mim követ. Tudjuk, hogy ugyanabból a betűből egy szukun jeles, és egy mutaharrikos egyenlő egy seddé-sel. Tehát a két mim-et összevonjuk, és máris van egy seddé-s mim-ünk. Tehát a medd-elifet egy seddé-s betű követi, ami medd lazim, tehát 4 elifnyit nyújtjuk. (A harmadik betűre már a következő szabály vonatkozik, szóval folyt. köv. )

 

 

 

4.) Medd lazim harf mukhaffef

Néhány szúra önálló betűkkel kezdődik. Ilyenkor a betűk neveit olvassuk, és ezekre ugyanúgy érvényes minden szabály, így a medd lazim is. Ha egy ilyen betű nevében, vagy egymást követő betűk nevében med betű után szukun jeles betű jön, akkor az medd lazim harf mukhaffefe lesz.

Példa: (a mim-re vonatkozik ez a szabály)

 

الٓمٓ    "elif-láááám-míííím"

De nézzük meg, hogy egészen pontosan, miért is így ejtjük! Először is, írjuk ki ennek a három betűnek a nevét (azt, amit ejtünk)!

 

اَلِفْ لَامْ مِيمْ   

És máris itt a folytatás! A mim után medd-je jön, amit egy szukun jeles betű követ. Igen, jól mondod, ez is medd lazim, és 4 elifnyit nyújt!

 

(Ahogy írtam is, ezekre a betűkre is minden szabály vonatkozik. Láthatod, hogy van benne egy szakin mim, amit egy mitaharrikos mim követ (elif-lam-mim). Emlékszel? Ez az idgham miszlejn meal ghunne.)

 

 

 

 

Medd  ariz

Ha egy medd tabii után következik a szó utolsó betűje (tehát a medd betű az utolsó előtti betű), és megallunk a szó végén, akkor a bed betű 4 elifnyit nyújt.

(Megállni az áják végén, és az erre utaló jeleknél lehet. Részleteket lásd a „Vakf” és a „Jelek” menüpontban.)

 

Példa:

 

يُنْفِقُونَ    továbbhaladáskor: "junfine", megálláskor: "junfikúúúún"

 

عَظِيمٌ    továbbhaladáskor: "'amun", megálláskor: "azíííím"

 

Figyelem!!! Ha nincs medd tabii, akkor nincs medd ariz sem, hiába állunk meg! Pl. a (Korán 112:1) "kul huvallahu ahadun"-ből nem lesz "ahaaaad"!!!

 

 

 

Medd Lin

Először is egy kifejezéssel kezdjük: a „lin betűk”. Két lin betű van, a „و vav” és a „ى je”.

A szó utolsó három betűje a főszereplő. Ha az utolsóelőtti betű lin betű (vav, je), az azt megelőző betű fathá-s, és az utolsó betű szakin (akár azért mert szükun jeles, akár azért mert megállunk, és ezért nem ejtjük az utolsó betű magánhangzóját), akkor medd lin lesz, és a medd betűt 4 elifnyit nyújtjuk.

Ez így leírva talán bonyolult, de a példák láttán egyszerű lesz.

 

Példa:

 

قُرَيْشٍ    továbbhaladáskor: "kurajsin", megálláskor: "kurajjjjs"

 

مِنْ خَوْفٍ    "min khavvvvf" (itt csak megállni lehet, mert a szúra utolsó szava)

 

Mindkét szónál látható, hogy a lin betű előtti szó fathá-s, utána lin betű, utána pedig szakin betű. (Az első tenvin-es, de ha megállunk, akkor elveszíti, és szakin lesz.)

(A 106. "Kurajs" szúrában minden ája vége med lin (ha megállunk).

 

 

 

 

الله اعلم 


Supernatural - Odaát - 13. Évad - Extrák - Infók - Érdekességek - Odaát - Supernatural - 13.ÉVad - Supernatural - Odaátv    *****    Készítsük el együtt a születési horoszkópodat, látogass el az oldalamra és nézd meg a részleteket. Szeretettel várlak!!!    *****    Adóbevallás 2018 ! 17SZJA - 1753any adónyilatkozat letöltés szja adóbevalláshoz    *****    Részletes személyiség és sors analízis, ajándék 3 év elõrejelzéssel,ingyenes konzultáció,ahol megbeszéljük a kérdéseid!    *****    BOOKISLAND -> A könyvek szigete, ahol ötletet kaphatsz egy jó könyvhöz <- BOOKISLAND    *****    Rendeld meg asztrológiai elemzésed,nagyon kedvezõ feltételekkel,találkozzunk az oldalamon és válassz a sok lehetõségbõl!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Adóbevallás 2018 sms, határidõ, nyomtatvány és tudnivalók itt    *****    AJÁNDÉKOZZ ASZTROLÓGIAI ELEMZÉST, SZÜLETÉSNAPRA IS SZÉP AJÁNDÉK!    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Szereted az animéket és mangákat? Megismernél egy új fansub csapatot? Akkor itt a helyed! A rókák várnak rád ;)    *****    Szeretnél saját lovat?De nem engedheted meg magadnak? Katt!Nevelj nálunk virtuálisan! Nevelj, tenyéssz versenyezz!    *****    EBERTIN: Kozmobiológia    *****    Megérkeztek az útvesztõk a Mesetárba! Kukkantsatok be egy kis ceruzakoptatásra - vagy egy jó mesére!    *****    Aktív Friss Ingatlanok Debrecenben lakások, házak, villák, telehelyek széles választéka Aktív Friss Ingatlanok Debrecen    *****    MARGOT ROBBIE MAGYARORSZÁG - ÉRTESÜLJ ELSÕ KÉZBÕL AZ OSCAR JELÖLT SZÍNÉSZNÕVEL KAPCSOLATOS HÍREKRÕL - MARGOT ROBBIE MO    *****    Újra elindult a Hungarian Super Mario Fan Club! Hírek, cikkek, érdekességek a Super Mario világából.    *****    Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha    *****    A Sortilegio sztárjainak új közös mexikói sorozata! Ha te is imádod Ana Brenda Contrerast és David Zepedat nézz be!    *****    Te is próbálsz bevételre szert tenni a portálodon? Lehet, hogy nem jelennek meg a hirdetéseid? Ne ess el a bevételedtõl!