Tedzsvid

 بسم الله الرحمن الرحيم

Menü
 
Magyar Iszlám Közösség

Honlapja

FB csoportja

Online iskolája

 
Legújabb

"Tilávet szedzsde" menüponttal bővült az oldal.

A "Zamir" menüpont a "szúkunos He" ponttal bővült.

A "Ritka szabályok" menüpont az "egyedi olvasatú szavakkal" bővült.

A "Hurufu mukattaa" menüpont a "Vaszl" ponttal bővült.

A "Vaszl Nun" és a "Kegyes Korán" menüpontokkal bővült az oldal.

 

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Ghunne

Ghunne

 

A ghunne annyit tesz, hogy egy hangot nazálisan ejtünk ki. A szánkat nem zárjuk szorosan össze, hanem hagyjuk, hogy a hang egyszerre áramoljon ki a szánkon és az orrunkon. Több szabálya is van, de pánikra semmi ok! Ha az elejétől olvasod a honlapot, akkor ezekkel már mind találkoztál, csak nem egy helyen! Szóval dőlj hátra kényelmesen, és csak ismételd át!

 

 

 

 

Idgham meal ghunne

Ez a szakin nun ghunnés (nazális) hasonulása. Ha a szakin nun után „م mim”, „و vav” vagy „ى je” betű következik, akkor a nun „m”, „v” ill. „j” hangra hasonul. Más szóval az „n” hang eltűnik, és az azt követő „m”, „v” vagy „j” hangot kettőzve (seddével) ejtjük.

 

Példa:

50. (Kaf) szúra / 30. ája

مِنْ مَزِيدٍ     „minmezídin” helyett „mimmezídin”

 

 

49. (El-Hudzsürat) szúra / 4. szúra

ﻣِﻦْ وَرَٓاءِ     „minveráááá-i” helyett „mivveráááá-i”

 

 

48. (El-Feth) szúra / 12. ája

لَنْ يَنْقَلِبَ     ”len jenkalibe” helyett „lejjenkalibe”

 

Megjegyzés: Van olyan nyomtatású Korán, melyben jelölik a hasonulást sedde jellel, de ne feledkezzünk meg a hasonulásról, és a kettőzésről akkor sem, ha olyan Koránt olvasunk, amiben nincs sedde jel ugyanennél a szabálynál! És azt se felejtsük el, hogy a tenvinre végződő szavak „nun”-jára is vonatkoznak ezek a szabályok!

 

 

 

Meal ghunne izhar

A fenti „idgham meal ghunne” szabálynak vannak kivételei. Nyugi!!! Nem sok, és könnyen felismerhető. Hogy nevén nevezzem a dolgokat: egészen pontosan négy ilyen szó van az egész Koránban.

A fenti példáknál jól látszik, hogy a nun egy szó utolsó betűje, és a következő szó első betűjére hasonul. (A tenvivvél is az az „n” hang a szó utolsó hangja, ami a következő szó első betűjére hasonul.)

A kivételeknél viszont a nun közbülső betű. ilyenkor nem hasonul, hanem szépen, tisztán kiejtjük az „n” hangot.

 

Íme a négy kivétel:

بُنْيَانٌ    اَلدُّنْيَا    قِنْوَانٌ    صِنْوَانٌ

 

Példa:

Ezek közül a legismertebb szó talán a „ad-dünya”, ami világot jelent. A Szakin nun után „je” betű jön, mégsem hasonul a nun, mert egy azon szóban szerepelnek. Tehát nem lesz „düjja”.

 

 

 

 

Idgham miszlejn meal ghunne

A miszlejn szó arra utal, hogy két azonos betű kapcsolódik. Ez lehet seddé-s is, illetve egy szó utolsó szakin betűje, majd az azt követő azonos betű. Bármely betű kapcsolódhat így, azonban csak a „ن nun” és a „م mim” azok, melyeket ghunnével, azaz nazálisan ejtünk.

 

Példa:

92. (El-Leil) szúra / 19. ája

ﻣِﻦْ ﻧِﻌْﻤَﺔ     „min ni’metin” helyett „minni’metin”

 

2. (El-Bakara) szúra / 6. ája

اِنَّ      "inne"

 

 

97. (El-Kadr) / 4. szúra

رَﺑِّﻬِﻢْ ﻣِﻦْ     „rabbihimmin

 

 

101. (El-Kari’eh) szúra / 6. ája

فَاَمَّا     „feemmá”

 

 

 

Iklab

Ha a szakin nun után „ب be” betű jön, akkor a nun ghunnés (nazális) „م mim”-re változik, és kicsit nyújtjuk (két ütem hosszan). Ezt a nazális „m” hangot úgy képezzük, hogy nem zárjuk szorosan össze az ajkainkat, hanem csak finoman összeérintjük őket, és egy kicsit nazális „m” hangot ejtünk.

 

Példa:

36 (Ye Szín)szúra / 9. ája

مِنْ بَيْنِ     „minbejni” helyett „mimmbejni”

 

 

 

Ikhfa hakiki

Ez a leggyakoribb szakin nun-ra vonatkozó tedzsvid szabály, hiszen nem kevesebb, mint 15 betűre érvényes:

ت te” „ث sze” „ج dzsim” „د dal” „ذ zel” „ز ze” „س szin” „ش sin” „ص szad” „ض dad” „ط ta” „ظ za” „ف fe” „ق kaf” „ك kef”

 

Ha a szakin nun után a fenti tizenöt betű valamelyike jön, akkor a nun-t „rejtjük”. Ezt a hangot úgy képezzük, hogy egy „n” betűt mondunk, de a nyelvünk hegye nem fent van, a felső fogsorunk mögött, hanem lent, az alsó fogsorunk mögött. Más szóval, egy „m” hangot ejtünk de zárjuk össze a szánkat, hanem kicsit nyitva tarjuk. Ez egy nazális "n" hang. Akkor csináljuk jól, ha befogott orral is kitudjuk hosszan mondani. (Mert ugye a rendes "n" betű az orrunkon jön ki, ez viszont a szánkon.)

 

Példa:

114. (En-Nesz) szúra / 4. ája

ﻣِﻦْ ﺷَﺮِّ      „minserri”

 

 

 

Ikhfa sefevi

Ha egy szakin mim után „ب be„ betű következik, akkor a mim-et rejtve ejtjük. Ez azt jelenti, hogy nem szorítjuk össze a szánkat teljesen, ahogy azt egy rendes „m” betűnél tesszük, hanem lazán érintjük össze az alsó és felső ajkunkat, és ghunné-s (nazális) „m”-et képzünk.

 

Példa:

105. (El-Fil) / 4. ája

تَرْمِيهِمْ بِحِجَارَۃٍ     „termíhimbihidzsáratin”

 

الله اعلم 


Supernatural - Odaát - 13. Évad - Extrák - Infók - Érdekességek - Odaát - Supernatural - 13.ÉVad - Supernatural - Odaátv    *****    Készítsük el együtt a születési horoszkópodat, látogass el az oldalamra és nézd meg a részleteket. Szeretettel várlak!!!    *****    Adóbevallás 2018 ! 17SZJA - 1753any adónyilatkozat letöltés szja adóbevalláshoz    *****    Részletes személyiség és sors analízis, ajándék 3 év elõrejelzéssel,ingyenes konzultáció,ahol megbeszéljük a kérdéseid!    *****    BOOKISLAND -> A könyvek szigete, ahol ötletet kaphatsz egy jó könyvhöz <- BOOKISLAND    *****    Rendeld meg asztrológiai elemzésed,nagyon kedvezõ feltételekkel,találkozzunk az oldalamon és válassz a sok lehetõségbõl!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Adóbevallás 2018 sms, határidõ, nyomtatvány és tudnivalók itt    *****    AJÁNDÉKOZZ ASZTROLÓGIAI ELEMZÉST, SZÜLETÉSNAPRA IS SZÉP AJÁNDÉK!    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Szereted az animéket és mangákat? Megismernél egy új fansub csapatot? Akkor itt a helyed! A rókák várnak rád ;)    *****    Szeretnél saját lovat?De nem engedheted meg magadnak? Katt!Nevelj nálunk virtuálisan! Nevelj, tenyéssz versenyezz!    *****    EBERTIN: Kozmobiológia    *****    Megérkeztek az útvesztõk a Mesetárba! Kukkantsatok be egy kis ceruzakoptatásra - vagy egy jó mesére!    *****    Aktív Friss Ingatlanok Debrecenben lakások, házak, villák, telehelyek széles választéka Aktív Friss Ingatlanok Debrecen    *****    MARGOT ROBBIE MAGYARORSZÁG - ÉRTESÜLJ ELSÕ KÉZBÕL AZ OSCAR JELÖLT SZÍNÉSZNÕVEL KAPCSOLATOS HÍREKRÕL - MARGOT ROBBIE MO    *****    Újra elindult a Hungarian Super Mario Fan Club! Hírek, cikkek, érdekességek a Super Mario világából.    *****    Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha    *****    A Sortilegio sztárjainak új közös mexikói sorozata! Ha te is imádod Ana Brenda Contrerast és David Zepedat nézz be!    *****    Te is próbálsz bevételre szert tenni a portálodon? Lehet, hogy nem jelennek meg a hirdetéseid? Ne ess el a bevételedtõl!