Tedzsvid

 بسم الله الرحمن الرحيم

Menü
 
Magyar Iszlám Közösség

Honlapja

FB csoportja

Online iskolája

 
Legújabb

"Tilávet szedzsde" menüponttal bővült az oldal.

A "Zamir" menüpont a "szúkunos He" ponttal bővült.

A "Ritka szabályok" menüpont az "egyedi olvasatú szavakkal" bővült.

A "Hurufu mukattaa" menüpont a "Vaszl" ponttal bővült.

A "Vaszl Nun" és a "Kegyes Korán" menüpontokkal bővült az oldal.

 

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Zamir

Zamir

 

Ebben a fejezetben a szóvégi kaszrás és dammás He (هِ هُ) betűket vesszük górcső alá. Ezekkel a „he” betűkkel három dolog történhet: vagy röviden ejtjük, vagy 1 elifnyit nyújtjuk, vagy pedig 4 elifnyit. Lássuk mitől függ:

 

 

 

1.) Nincs nyújtás

A he betű 1 ütemnyi marad, vagyis röviden ejtjük ha:

- a „he”-t megelőző betű szakin (szukun jeles vagy medd betű), és/vagy

- ha a „he”-t követő betű szakin, vagy

- ahol a „he” alatt pici „قصر” jel van.

Példa:

 

عَلَيْهِ "'alejhi

 

لَهُ الْمُلْكُ    "lehulmulku"

 

Kivételek:

Egyetlen kivétel a zamir szavak közül, a 25. (Furkan) / 69. ájában található:

 

فِيهِ مُهَانًا

Nem  “fíhi” (ahogy a szabály szerint lenne),

hanem “fíhí" (tehát egy elifnyit nyújtjuk.) 

 

 

 

 

2.) Medd szíla szughra (1 elifnyi nyújtás)

A „he”-t 1 elifnyit nyújtjuk ha:

- a „he” 2 mutaharrik-os betű között van (fathá-s, kaszrá-s, dammá-s), és

- a „he”-t nem követi hemze

Példa:

بِهِ    "bi"

 

صَاحِبُهُ    "száhibu"

 

Kivételek:

Ezek a szavak zamirnak tűnnek, de nem azok, (a szóvégi "he" betű nem toldalék, hanem az alapszó része) így a látszat ellenére nem kell nyújtani sem:

فَوَاكِهُ   g(23:19 ; 37:42)   

 

      (96:15)    لَمْ يَنْتَهِ

 

  (19:46 ;  26:116 ; 26:167)    لَمْ تَنْتَهِ

 

(11:91)    مَا نَفْقَهُ

 

 

 

3.) Medd szíla kubra (4 elifnyi nyújtás)

A „he”-t 4 elifnyit nyújtjuk ha:

- 2 mutaharrik-os betű között van, és

- hemze követi

Példa:

 

عِلْمِهِٓ اِلَّا    "'ilmihíííí illá"

 

رَبُّهُٓ اَسْلِمْ    "rabbühúúúú eszlim"

 

 

 

Mi van??  Igen, legelőször, amikor a zamir-ról olvastam, én is azt hittem, hogy ez egy picit sok, meg zavaros. De elárulok egy trükköt, amivel sokkal könnyebben meg tudod jegyezni ezeket a szabályokat.

Ha sorrendben olvasod a menüpontokat, akkor már tudod, hogyan kezdtük a „medd tabii”-t; vannak rejtett „medd-vav”, és rejtett „medd-je” betűk. Azt is írtam, hogy ezekről majd a „zamir” menüpontban olvashatsz bővebben. Hát íme, ez az. Tulajdonképpen a zamir egyfajta medd tabii.

 

Elég annyit megjegyezned, hogy, ha szakin betű van a „he” előtt és után, akkor nem nyújtjuk. Minden másban megegyezik a medd tabii-val:

- Ha nem jön utána medd sebebi (hemze, vagy szakin betű), akkor egy elifnyit nyújtunk.

- Ha hemze jön utána, akkor 4 elifnyit nyújtunk. (A medd tabii után is, ha új szóban hemze jött, akkor medd munfasil lett, és 4 elifnyit nyújtottunk.)

(Most az jönne, hogy ha szükun jeles vagy seddé-s betű jön utána, akkor medd lazim lesz, és 4 elifnyit nyújtunk. De ne feledjük, hogy a zamir „he” a szó utolsó betűje, így nem jöhet utána szükun-os vagy seddé-s betű, mert egy szó első betűje nem lehet mgh nélküli.)

 

Megjegyzés:

Ha visszapillantasz a legelső mondatra látod, hogy csak a szóvégi kaszrás és dammás "He" (هِ هُ) betűkről van szó. Tehát ha egy szó fathás "He"-re (هَ) végződik, akkor az nem zamir, és minden esetben rövid.

Például:

 تَوَجَّهَ "teveddzse" helyett "teveddzsehe"

 

 

 

 

Végül egy rövid megjegyzés pár szúkunos He-re (هْ) végződő szóról:

 

Megálláskor (vakf): minden esetben a szóvégi He betűt ejteni kell.

Továbbhaladáskor (vaszl): a tedzsvidtudósok különböző véleményen vannak. Egyesek nem ejtik a He betűt, míg mások ejtik, sőt ezek némelyike még szektét is csinál, hogy a szóvégi He még nyilvánvalóbb legyen.

 

لَمْ يَتَسَنَّهْ     (E2. (El-Bakara) szúra / 259. ája            Megálláskor: "lem jeteszenneh Továbbhaladáskor: "lem jeteszenneh vagy "lem jeteszenne"

 

اِقْتَدِهْ             (E6. El-en’ám) szúra / 90. ája                         Megálláskor: "iktedih Továbbhaladáskor: "iktedih vagy "iktedi"

 

كِتَابِيَهْ         ( E69. El-Hákkah) szúra / 19., 25. ája         Megálláskor: "kitábijeh Továbbhaladáskor: "kitábijeh vagy "kitábije"

 

حِسَابِيَهْ          (E69. El-Hákkah) szúra / 20., 26. ája        Megálláskor: "hiszábijeh Továbbhaladáskor: "hiszábijeh vagy "hiszábije"

 

مَالِيَهْ             (E69. El-Hákkah) szúra / 28. ája                      Megálláskor: "málijeh Továbbhaladáskor: "málijeh vagy "málije"

 

سُلْطَانِيَهْ     (E69. El-Hákkah) szúra / 29. ája              Megálláskor: "szultánijeh Továbbhaladáskor: "szultánijeh vagy "szultánije"

 

مَاهِيَهْ           (E101. El-Kári’eh) szúra / 10. ája              Megálláskor: "máhijeh Továbbhaladáskor: "máhijeh vagy "máhije"

 

 

 

 

الله اعلم 


Supernatural - Odaát - 13. Évad - Extrák - Infók - Érdekességek - Odaát - Supernatural - 13.ÉVad - Supernatural - Odaátv    *****    Készítsük el együtt a születési horoszkópodat, látogass el az oldalamra és nézd meg a részleteket. Szeretettel várlak!!!    *****    Adóbevallás 2018 ! 17SZJA - 1753any adónyilatkozat letöltés szja adóbevalláshoz    *****    Részletes személyiség és sors analízis, ajándék 3 év elõrejelzéssel,ingyenes konzultáció,ahol megbeszéljük a kérdéseid!    *****    BOOKISLAND -> A könyvek szigete, ahol ötletet kaphatsz egy jó könyvhöz <- BOOKISLAND    *****    Rendeld meg asztrológiai elemzésed,nagyon kedvezõ feltételekkel,találkozzunk az oldalamon és válassz a sok lehetõségbõl!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Adóbevallás 2018 sms, határidõ, nyomtatvány és tudnivalók itt    *****    AJÁNDÉKOZZ ASZTROLÓGIAI ELEMZÉST, SZÜLETÉSNAPRA IS SZÉP AJÁNDÉK!    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Szereted az animéket és mangákat? Megismernél egy új fansub csapatot? Akkor itt a helyed! A rókák várnak rád ;)    *****    Szeretnél saját lovat?De nem engedheted meg magadnak? Katt!Nevelj nálunk virtuálisan! Nevelj, tenyéssz versenyezz!    *****    EBERTIN: Kozmobiológia    *****    Megérkeztek az útvesztõk a Mesetárba! Kukkantsatok be egy kis ceruzakoptatásra - vagy egy jó mesére!    *****    Aktív Friss Ingatlanok Debrecenben lakások, házak, villák, telehelyek széles választéka Aktív Friss Ingatlanok Debrecen    *****    MARGOT ROBBIE MAGYARORSZÁG - ÉRTESÜLJ ELSÕ KÉZBÕL AZ OSCAR JELÖLT SZÍNÉSZNÕVEL KAPCSOLATOS HÍREKRÕL - MARGOT ROBBIE MO    *****    Újra elindult a Hungarian Super Mario Fan Club! Hírek, cikkek, érdekességek a Super Mario világából.    *****    Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha    *****    A Sortilegio sztárjainak új közös mexikói sorozata! Ha te is imádod Ana Brenda Contrerast és David Zepedat nézz be!    *****    Te is próbálsz bevételre szert tenni a portálodon? Lehet, hogy nem jelennek meg a hirdetéseid? Ne ess el a bevételedtõl!