Tedzsvid

 بسم الله الرحمن الرحيم

Menü
 
Magyar Iszlám Közösség

Honlapja

FB csoportja

Online iskolája

 
Legújabb

"Tilávet szedzsde" menüponttal bővült az oldal.

A "Zamir" menüpont a "szúkunos He" ponttal bővült.

A "Ritka szabályok" menüpont az "egyedi olvasatú szavakkal" bővült.

A "Hurufu mukattaa" menüpont a "Vaszl" ponttal bővült.

A "Vaszl Nun" és a "Kegyes Korán" menüpontokkal bővült az oldal.

 

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Zamir

Zamir

 

Ebben a fejezetben a szóvégi kaszrás és dammás He (هِ هُ) betűket vesszük górcső alá. Ezekkel a „he” betűkkel három dolog történhet: vagy röviden ejtjük, vagy 1 elifnyit nyújtjuk, vagy pedig 4 elifnyit. Lássuk mitől függ:

 

 

 

1.) Nincs nyújtás

A he betű 1 ütemnyi marad, vagyis röviden ejtjük ha:

- a „he”-t megelőző betű szakin (szukun jeles vagy medd betű), és/vagy

- ha a „he”-t követő betű szakin, vagy

- ahol a „he” alatt pici „قصر” jel van.

Példa:

 

عَلَيْهِ "'alejhi

 

لَهُ الْمُلْكُ    "lehulmulku"

 

Kivételek:

Egyetlen kivétel a zamir szavak közül, a 25. (Furkan) / 69. ájában található:

 

فِيهِ مُهَانًا

Nem  “fíhi” (ahogy a szabály szerint lenne),

hanem “fíhí" (tehát egy elifnyit nyújtjuk.) 

 

 

 

 

2.) Medd szíla szughra (1 elifnyi nyújtás)

A „he”-t 1 elifnyit nyújtjuk ha:

- a „he” 2 mutaharrik-os betű között van (fathá-s, kaszrá-s, dammá-s), és

- a „he”-t nem követi hemze

Példa:

بِهِ    "bi"

 

صَاحِبُهُ    "száhibu"

 

Kivételek:

Ezek a szavak zamirnak tűnnek, de nem azok, (a szóvégi "he" betű nem toldalék, hanem az alapszó része) így a látszat ellenére nem kell nyújtani sem:

فَوَاكِهُ   g(23:19 ; 37:42)   

 

      (96:15)    لَمْ يَنْتَهِ

 

  (19:46 ;  26:116 ; 26:167)    لَمْ تَنْتَهِ

 

(11:91)    مَا نَفْقَهُ

 

 

 

3.) Medd szíla kubra (4 elifnyi nyújtás)

A „he”-t 4 elifnyit nyújtjuk ha:

- 2 mutaharrik-os betű között van, és

- hemze követi

Példa:

 

عِلْمِهِٓ اِلَّا    "'ilmihíííí illá"

 

رَبُّهُٓ اَسْلِمْ    "rabbühúúúú eszlim"

 

 

 

Mi van??  Igen, legelőször, amikor a zamir-ról olvastam, én is azt hittem, hogy ez egy picit sok, meg zavaros. De elárulok egy trükköt, amivel sokkal könnyebben meg tudod jegyezni ezeket a szabályokat.

Ha sorrendben olvasod a menüpontokat, akkor már tudod, hogyan kezdtük a „medd tabii”-t; vannak rejtett „medd-vav”, és rejtett „medd-je” betűk. Azt is írtam, hogy ezekről majd a „zamir” menüpontban olvashatsz bővebben. Hát íme, ez az. Tulajdonképpen a zamir egyfajta medd tabii.

 

Elég annyit megjegyezned, hogy, ha szakin betű van a „he” előtt és után, akkor nem nyújtjuk. Minden másban megegyezik a medd tabii-val:

- Ha nem jön utána medd sebebi (hemze, vagy szakin betű), akkor egy elifnyit nyújtunk.

- Ha hemze jön utána, akkor 4 elifnyit nyújtunk. (A medd tabii után is, ha új szóban hemze jött, akkor medd munfasil lett, és 4 elifnyit nyújtottunk.)

(Most az jönne, hogy ha szükun jeles vagy seddé-s betű jön utána, akkor medd lazim lesz, és 4 elifnyit nyújtunk. De ne feledjük, hogy a zamir „he” a szó utolsó betűje, így nem jöhet utána szükun-os vagy seddé-s betű, mert egy szó első betűje nem lehet mgh nélküli.)

 

Megjegyzés:

Ha visszapillantasz a legelső mondatra látod, hogy csak a szóvégi kaszrás és dammás "He" (هِ هُ) betűkről van szó. Tehát ha egy szó fathás "He"-re (هَ) végződik, akkor az nem zamir, és minden esetben rövid.

Például:

 تَوَجَّهَ "teveddzse" helyett "teveddzsehe"

 

 

 

 

Végül egy rövid megjegyzés pár szúkunos He-re (هْ) végződő szóról:

 

Megálláskor (vakf): minden esetben a szóvégi He betűt ejteni kell.

Továbbhaladáskor (vaszl): a tedzsvidtudósok különböző véleményen vannak. Egyesek nem ejtik a He betűt, míg mások ejtik, sőt ezek némelyike még szektét is csinál, hogy a szóvégi He még nyilvánvalóbb legyen.

 

لَمْ يَتَسَنَّهْ     (E2. (El-Bakara) szúra / 259. ája            Megálláskor: "lem jeteszenneh Továbbhaladáskor: "lem jeteszenneh vagy "lem jeteszenne"

 

اِقْتَدِهْ             (E6. El-en’ám) szúra / 90. ája                         Megálláskor: "iktedih Továbbhaladáskor: "iktedih vagy "iktedi"

 

كِتَابِيَهْ         ( E69. El-Hákkah) szúra / 19., 25. ája         Megálláskor: "kitábijeh Továbbhaladáskor: "kitábijeh vagy "kitábije"

 

حِسَابِيَهْ          (E69. El-Hákkah) szúra / 20., 26. ája        Megálláskor: "hiszábijeh Továbbhaladáskor: "hiszábijeh vagy "hiszábije"

 

مَالِيَهْ             (E69. El-Hákkah) szúra / 28. ája                      Megálláskor: "málijeh Továbbhaladáskor: "málijeh vagy "málije"

 

سُلْطَانِيَهْ     (E69. El-Hákkah) szúra / 29. ája              Megálláskor: "szultánijeh Továbbhaladáskor: "szultánijeh vagy "szultánije"

 

مَاهِيَهْ           (E101. El-Kári’eh) szúra / 10. ája              Megálláskor: "máhijeh Továbbhaladáskor: "máhijeh vagy "máhije"

 

 

 

 

الله اعلم 


Magyarország egyetlen Olicity és legaktívabb Arrow rajongói oldala! Minden infó az aktuális 6. évadról és egyéb finomság    *****    Megjelent a The Sims 4 legújabb kiegészítõje, a Laundry Stuff Pack. Vajon megéri megvenni? Derítsd ki Te magad!    *****    Állatok - Könyvek - Zene - HobbiZoona Blog - Állatok - Könyvek - Zene - HobbiZoona Blog - Állatok - Könyvek - Zene -Katt    *****    Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk! KATT KATT KATT KATT    *****    Nem lehet saját lovad? Nevelj virtuálisan ITT! Nevelj, versenyezz, licitálj szebbnél szebb lovakra!    *****    -Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Naptár,Design!-    *****    The Resident - A kórházi drámasorozat január 21-én indul Matt Czuchry és Emily VanCamp fõszereplésével! Nézzetek be!    *****    Mindenféle kérdésedre õszinte választ kaphatsz a valódi Kérdõasztrológia segítségével.    *****    Részletes személyiség és sors analízis / születési horoszkóp / ajándék 3 év elõrejelzéssel. Most érdemes ide látogatni!!    *****    Ha diplomás asztrológust keresel, aki BECSÜLET KASSZÁS alapon ad tanácsot és INGYEN OKTAT, akkor keress bizalommal!    *****    A BIOTÉRKÉP AZ IGAZI KARMA! MEGMUTATJA PONTOSAN,MILYEN FELADATTAL SZÜLETTÉL.EGY PRÓBÁT MEGÉR. SOK SEGÍTSÉG MINDEN NAP!!!    *****    Megnyitott a madárvendéglõ! Gyertek vendégségbe ti is Mályvához és Pipitérhez! Irány a Mesetár!    *****    Megnyitottam cikkes, véleményes blogomat! Sok-sok érdekes bejegyzéssel várlak naponta, ne hagyd ki! - Alice    *****    Sztárokról és idolokról írok,ajánlókat hozok,tippeket és tageket osztok meg veletek!Nézz be egy blogkóros lány oldalára!    *****    Az igazi karma a horoszkópodban a Felszálló holdcsomópont,a Chiron,a Lilith (Fekete Hold),Rendeld meg most!Várlak, katt!    *****    családi adókedvezmény 2018 nyomtatvány letöltés, feltételek tudnivalók    *****    Rendelj születési horoszkópot és 3 év elõrejelzés ajándékba a tiéd. Ne feledd a horoszkóp a lélek tükre,bele kell nézni!    *****    családi pótlék utalás 2018 - csp utalás - utalás idõpontja 2018 - családi pótlék kifizetések !    *****    Ismerd meg az Olicity párost! Minden a Zöld Íjász címû sikersorozat imádott szerelmespárjáról! Mindennap friss!    *****    SZEREPJÁTÉK! Ha aktív oldalon szeretnél játszani, nézz be és légy része egy egyedi történetnek! Csatlakozz!