Tedzsvid

 بسم الله الرحمن الرحيم

Menü
 
Magyar Iszlám Közösség

Honlapja

FB csoportja

Online iskolája

 
Legújabb

"Tilávet szedzsde" menüponttal bővült az oldal.

A "Zamir" menüpont a "szúkunos He" ponttal bővült.

A "Ritka szabályok" menüpont az "egyedi olvasatú szavakkal" bővült.

A "Hurufu mukattaa" menüpont a "Vaszl" ponttal bővült.

A "Vaszl Nun" és a "Kegyes Korán" menüpontokkal bővült az oldal.

 

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Ahkam Ra

 

A magas és mély ra (ر)

 

A "ر ra" betű bizonyos esetekben mély, bizonyos esetekben pedig magas. Sok helyen olvasható, hogy a fathá-s és dammás ra mély, a kaszrá-s pedig magas. Hát.. ha nagyon nagy vonalakban nézzük a dolgot, akkor igen. De mi most nem elégszünk meg ennyivel! Vesszünk hát el a részletekben!

 

 

 

- „ra” fathás/dammás  mély

 

- „ra” kaszrás magas

 

- „ra” szakin1                       - előző betű fathás/dammás   mély

 

                                                 - előző betű kaszrás  magas2,  kivéve ha:

                                                 „ra” utáni betű fathás/dammás mély betű mély3

                                                 „ra” utáni betű kaszrá-s mély betű mély/magas4

 

                                                 - előző betű szakin5                                                               - előző betű fathás/dammás mély, kivéve ha:

                                                                                                                                                  a "ra" előtti szakin betű medd lin „je” betűje magas6

                                                                                                                                                  a „ra” után rejtett „je” betű van magas/mély7

       

                                                                                                                                                  - előző betű kaszrá-s magas, kivéve ha:

                                                                                                                                                  a „ra” előtti szakin betű mély magas/mély8

 

                                                - előző betű kaszra ariz mély9

 

 

 

 

1 Lehet szukun jeles is, és mutaharrikos is, amely megálláskor veszíti el a magánhangzóját. (Ez utolsó megtévesztő tud lenni, ha pl. a "ra" fatha/damma jeles, és az azt megelőző betű kaszrá-s. Továbbhaladáskor mély a „ra”, de megálláskor hiába van fatha/damma jele, elveszíti azt, és az előtte lévő kaszrá-s betűtől magassá válik.)

 

 

2 Feltéve, hogy a „ra” és azt megelőző kaszrá-s betű ugyanabban a szóban van.

 

 

3 Öt példa van rá a Koránban:

(6:7, 9:107, 9:122, 78:21, 89:14)

 

لَبِالْمِرْصَادِ     مِرْصَادًا     فِرْقَةٍ     اِرْصَادًا     قِرْطَاسٍ

 

(A szabály „ra” utáni betű fathás és dammás mély betűkre egyaránt vonatkozik, de a Koránban nincs arra példa, hogy szúkunos "ra" utáni mély betű dammás legyen.)

 

 

4 Egyetlen példa van rá a Koránban: (26:63)   فِرْقٍ

 

 

5 Egy szakin „ra”, amit egy másik szakin betű (szukun-os vagy medd-betű) előz meg. Erre csak akkor van példa, ha egy mutaharrikos „ra” a szó utolsó betűje, és megállunk a szó végén, így szakin lesz (ariz szukun). Más esetben nem követi egymást két szakin betű.

 

 

6 Példa:   خَيْرٌ

 

 

7 Három ilyen szó van a Koránban (hat helyen):

(89:4, 11:81, 15:65, 44:23, 20:77, 26:52)

A Koránban így olvashatóak ezek a szavak:

 

اَنْ اَسْرِ ;  فَاَسْرِ  ;  اِذَا يَسْرِ

 

És ilyen a teljes alakja a két szónak, rejtett "je" betűvel a végén:           

 

  اَنْ اَسْرِى  ;  فَاَسْرِى  ;  اِذَا يَسْرِى

 

 

8 Két ilyen szó van a Koránban (négy helyen):

(12:21, 12:99,  34:12, 43:51)

 

الْقِطْرِ  ;  مِصْرَ    Csak akkor érvényes a fent említett szabály erre a két szóra, ha megállunk a szó végén, és így a "ra" szakin lesz.

 

 

9 Kaszra ariz két fajtája:

       1.) A "ra" a második betű a szóban. Előtte egy elif áll az első helyen. Ha nincs előtte másik szó, akkor az elifből kaszrá-s hemze lesz:

       Példa:

اِرْﺟِﻌٖٓﻰ    

                                   

       2.) Ha van előtte egy másik szó, akkor annak az utolsó betűje kaszrá-s, az elif pedig szakin marad, és nem ejtjük.

       Példa:

 

الَّذِى ارْتَضَىٰ  ;  اَمِ ارْتَابُٓوا   

 

 

 

 

 

Seddés ra

 

A seddés ra esetében egy szukunos (magánhangzó nélküli) ra betűt, egy magánhangzós ra követ.

Pl.:    رَّ ---> رْ + رَ 

1. Továbbhaladáskor:

Az ilyen esetekben azt kell megállapítani, hogy a második ra mély-e vagy magas, és az első ra betű ugyanolyan lesz. (Nem lehet az, hogy az első ra magas, a második pedig mély, sem pedig fordítva; vagy mindkettő magas, vagy mindkettő mély.)

Példa:

a.)

 

يَفِرُّ

Ezt a szót így olvassuk ki:

 

يَفِرْرُ

Elméletileg  az első, szukonos ra magas lenne, mivel az előtte lévő betű (fe) kaszrás. De mivel egy újabb ra jön utána, ami dammás, mély ra, ezért az első ra is mély lesz.

 

b.)

 

شُرِّ

Ezt a szót így olvassuk ki:

 

شُرْرِ

Elméletileg  az első, szukunos ra mély lenne, mivel az előtte lévő betű (sin) dammás. De mivel egy újabb ra jön utána, ami kaszrás, mély ra, ezért az első ra is magas lesz.

 

 

2. Megálláskor

Ha a egy szó seddés ra betűre végződik, és megállunk a szó végén, akkor a második ra is szukunos lesz, és ebben az esetben az első ra betűnél megállapítani, hogy mély-e vagy magas, és ás a második ra is ugyanolyan lesz.

Nézzük meg az előző két példát, hogy hogyan változnak, ha megállunk a szó végén:

a.)

 

يَفِرُّ

Ezt a szót így olvassuk ki:

 

يَفِرْرُ

Megálláskor a dammás ra szukunos lesz. Az első, szukun jeles ra előtti betű (fe) kaszrás, tehát az első, és ezáltal a második ra is magas lesz.

 

b.)

 

شُرِّ

Ezt a szót így olvassuk ki:

 

شُرْرِ

Megálláskor a kaszrás ra szukunos lesz. Az első, szukun jeles ra előtti betű (sin) dammás, tehát az első, és ezáltal a második ra is mély lesz.

 

 

 

 

Imále

 

Ezt a szabályt külön menüpontban is megtalálod, mert a fenti szabálytól független, viszont tartalmilag és logikailag ide is illik. Annyiban hasonlít az "imále" a fentiekre, hogy itt is a "ra" hangrendjéről van szó. Erre a szabályra egyetlen példa van a Koránban. A 11. (Hud) szúra / 41. ájájában található a szó. Ebben a szóban a "ra" betű fathá-s, de nem mély "a"-val ejtjük, sőt mégcsak nem is a magas mássalhangzókra jellemző "a-e" közötti hanggal, hanem a magyar "e-é" közötti hanggal. Erre a legtöbb Koránban a szó alatt egy pici jel figyelmeztet. Általában egy kis "اماله" felirat.

 

مَجْرٰيهَا  "medzshá" helyett "medzshá"

 

 

 

 

 

الله اعلم 


Magyarország egyetlen Olicity és legaktívabb Arrow rajongói oldala! Minden infó az aktuális 6. évadról és egyéb finomság    *****    Megjelent a The Sims 4 legújabb kiegészítõje, a Laundry Stuff Pack. Vajon megéri megvenni? Derítsd ki Te magad!    *****    Állatok - Könyvek - Zene - HobbiZoona Blog - Állatok - Könyvek - Zene - HobbiZoona Blog - Állatok - Könyvek - Zene -Katt    *****    Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk! KATT KATT KATT KATT    *****    Nem lehet saját lovad? Nevelj virtuálisan ITT! Nevelj, versenyezz, licitálj szebbnél szebb lovakra!    *****    -Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Naptár,Design!-    *****    The Resident - A kórházi drámasorozat január 21-én indul Matt Czuchry és Emily VanCamp fõszereplésével! Nézzetek be!    *****    Mindenféle kérdésedre õszinte választ kaphatsz a valódi Kérdõasztrológia segítségével.    *****    Részletes személyiség és sors analízis / születési horoszkóp / ajándék 3 év elõrejelzéssel. Most érdemes ide látogatni!!    *****    Ha diplomás asztrológust keresel, aki BECSÜLET KASSZÁS alapon ad tanácsot és INGYEN OKTAT, akkor keress bizalommal!    *****    A BIOTÉRKÉP AZ IGAZI KARMA! MEGMUTATJA PONTOSAN,MILYEN FELADATTAL SZÜLETTÉL.EGY PRÓBÁT MEGÉR. SOK SEGÍTSÉG MINDEN NAP!!!    *****    Megnyitott a madárvendéglõ! Gyertek vendégségbe ti is Mályvához és Pipitérhez! Irány a Mesetár!    *****    Megnyitottam cikkes, véleményes blogomat! Sok-sok érdekes bejegyzéssel várlak naponta, ne hagyd ki! - Alice    *****    Sztárokról és idolokról írok,ajánlókat hozok,tippeket és tageket osztok meg veletek!Nézz be egy blogkóros lány oldalára!    *****    Az igazi karma a horoszkópodban a Felszálló holdcsomópont,a Chiron,a Lilith (Fekete Hold),Rendeld meg most!Várlak, katt!    *****    családi adókedvezmény 2018 nyomtatvány letöltés, feltételek tudnivalók    *****    Rendelj születési horoszkópot és 3 év elõrejelzés ajándékba a tiéd. Ne feledd a horoszkóp a lélek tükre,bele kell nézni!    *****    családi pótlék utalás 2018 - csp utalás - utalás idõpontja 2018 - családi pótlék kifizetések !    *****    Ismerd meg az Olicity párost! Minden a Zöld Íjász címû sikersorozat imádott szerelmespárjáról! Mindennap friss!    *****    SZEREPJÁTÉK! Ha aktív oldalon szeretnél játszani, nézz be és légy része egy egyedi történetnek! Csatlakozz!