Tedzsvid

 بسم الله الرحمن الرحيم

Menü
 
Magyar Iszlám Közösség

Honlapja

FB csoportja

Online iskolája

 
Legújabb

"Tilávet szedzsde" menüponttal bővült az oldal.

A "Zamir" menüpont a "szúkunos He" ponttal bővült.

A "Ritka szabályok" menüpont az "egyedi olvasatú szavakkal" bővült.

A "Hurufu mukattaa" menüpont a "Vaszl" ponttal bővült.

A "Vaszl Nun" és a "Kegyes Korán" menüpontokkal bővült az oldal.

 

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Ritka szabályok

Ritka szabályok

 

 

 

Imále

Erre a szabályra egyetlen példa van a Koránban. A 11. (Hud) szúra / 41. ájájában található a szó. Ebben a szóban a "ra" betű fathá-s, de nem mély "a"-val ejtjük, sőt mégcsak nem is a magas mássalhangzókra jellemző "a-e" közötti hanggal, hanem a magyar "e-é" közötti hanggal. Erre a legtöbb nyomtatású Koránban a szó alatt egy pici jel figyelmeztet. Általában egy kis  اماله felirat.

 

مَجْرٰيهَا  "medzshá" helyett "medzshá"

 

 

 

Teszhíl  

A Koránban sok helyen találkozhatunk olyan esettel, amikor két hemze követi egymást. Ilyenkor nem ejtjük ki mindkét hemzét nyíltan, de nem is vonjuk össze. Az igazság valahol félúton van.  A két "e" hang között nincs szünet, hanem egy nagy finom hullámmal kötjük öket össze. Egy nagy finom "h" vagy "j" szerű hang. Ha kimondod a magyar "tiéd" szót, akkor az "i-é" között érezheted azt az enyhe hangot. (Törökül beszélő testvéreimnek a "eğer" szót tudom példának mondani.)

 

ءَاَنْتُمْ                 "e-entum"

 

ءَاِنَّكَ                 "e-inneke"

 

أَؤُنَبِّئُكُمْ           "e-unebbiukum"

 

Egyetlen kivétel van a Koránban, ahol a két hemzét összekötjük, és egy hangként ejtjük. Erre a legtöbb nyomtatású Koránban egy pici تسهيل felírat figyelmeztet.

41. (Fusszilet) szúra / 44. ája

 

ءَاَعْجَمِىٌّ  "ee'dzsemijjun"

 

 

 

Ismám

12. (Júszuf) szúra / 11. ája

Ebben az ájában szerepel az egyetlen szó, amire nézve ez a szabály vádzsib. A legtöbb nyomtatású Koránban egy pici اشمام jel figyelmeztet rá.

 

لَاتَاْمَنَّا     Jelentése: "nem bízod ránk"    

És most a szó vége kerül a figyelmünk középpontjába. Egy seddé-s "nun"-t látunk. Ugye, ez alap esetben egy sima "idghami miszlejn meal ghunne" lenne, amit úgy ejtenénk, hogy "láte' menná", hasonulással, és ghunné-vel. Csakhogy, ha így ejtjük, akkor azt fogja jelenteni ez a szó, hogy "ne bízd ránk". Hogy ezt elkerüljük, az első "nun"-t (ami egyébként szakin) egy leheletnyi dammával ejtjük.

Valahogy így:

 

لَا تَأْمَنُنَا     "láte' menuná"

De ez az "u"-t szinte csak sejteni lehet. Úgy tudjuk képezni, hogy mikor az "n" hangot mondjuk, akkor csücsörítünk.

Ha profi Korán recitátort hallgatunk, és nem figyelünk oda nagyon erre a szóra, akkor szinte fel sem tűnik. (Aki nem elég vájtfülű, annak még akkor sem tűnik fel, ha odafigyel . ) És hogy miért fontos ez a pici ke "u" hang a két "nun" között? Azért mert az így megszűnik seddé-s "nun"-nak lenni, ezáltal se nem hasonul, se nem ejtjük ghunné-vel, így biztosan nem lesz teljesen más jelentése a szónak.

 

 

 

Idgham

11. (Hud) szúra / 42. ája

Erre a fajta idghamra (teljes hasonulásra) egyetlen példa van rá az egész Koránban. A legtöbb nyomtatású Koránban egy pici ادغام jel figyelmeztet rá.

اِرْكَبْ مَعَنَا —> اِرْكَمَّعَنَا  „irkeb me’aná” helyett „irkemme’aná”

(Ha a mim hasonul a be-re, akkor az "ikhfa sefevi". Lásd: "Szakin Mim" menüpont.)

 

 

 

Egyedi olvasatú szavak

7. (A’raf) szúra / 196. ája

    „Velijjijallahu” (nem: "velijjallahu")

Ha jobban megnézzük az első szót, akkor három betűt látunk (vav, lam, je), de négy magánhangzó jelet (fatha, üstün, üstün, fatha). Tehát az egyik betűnek két magánhangzó jele kell, hogy legyen, ez pedig a je-betű. Ezt a szót nagyon sokan „velijjallahu”-nak olvassák, helytelenül.

 

 

 

49. (Al-Hudzsurat) szúra /  11. ája

 

ﺳْﻢُ   ﺑِﺌْﺲَ  الِا  "Bi'se  lismu"  (és nem "bi'sel  ismu")

Ez a szó becsapós. Az „elif-lam-elif” első ránézésre könnyen megtéveszti az olvasót. Nagyon sokan „bi’sel  ismu”-ként olvassák, de ez így helytelen.

 

 

 

27. (An-Naml) szúra / 36. ája

 

فَمَا اٰتَينِ ىَ اللٰهُ        "femá átánijallahu"

Ha az "átánija" szó után szeretnénk megállni (vakf), akkor ezt kétféleképpen tehetjük:

 

   فَمَا اٰتَينِى"femá átá"

 

   فَمَا اٰتَينْ"femá átán"

 

 

 

6. (Al-An’am) szúra / 143. és 144. ája

10. (Júnusz) szúra / 51. és 59. és 91. ája

27. (An-Naml) szúra / 59. ája

A kegyes Korán fenti ájáiban olvasható az alábbi három szó, amit kétféleképpen is lehet írni, és mindkét formát másképpen kell ejteni:

 

آٰلذَّكَرَيْنِ    Áááázzekerajni”    vagy    ءَاَلذَّكَرَيْنِ    e-ezzekerajni”

 

آٰﻟْﺌٰﻦَ    „ááááláne”    vagy     ءَاَﻟْﺌٰﻦَ   e-eláne”

 

آٰللّٰهُ     áááálláhu”    vagy    ءَاَللّٰهُ    a-allahu”

És most nézzük meg, hogy mi ennek a kétféle írásnak és olvasatnak az oka:

1.) Az Elif betű alapjában egy elifnyi hosszú lenne (meddi tabii), de mivel szukunos ill. sedde jeles betű követi, ezért medd lazim lesz, és négy elifnyit nyújtuk. (Lásd „Medd 2. rész” menüpont „Medd Lazim” pont.)

2.) A hosszú elifet felbonthatjuk két hemzére, de akkor már nincs nyújtás. (Se medd tabii, se med lazim.)

 

الله اعلم 


Supernatural - Odaát - 13. Évad - Extrák - Infók - Érdekességek - Odaát - Supernatural - 13.ÉVad - Supernatural - Odaátv    *****    Készítsük el együtt a születési horoszkópodat, látogass el az oldalamra és nézd meg a részleteket. Szeretettel várlak!!!    *****    Adóbevallás 2018 ! 17SZJA - 1753any adónyilatkozat letöltés szja adóbevalláshoz    *****    Részletes személyiség és sors analízis, ajándék 3 év elõrejelzéssel,ingyenes konzultáció,ahol megbeszéljük a kérdéseid!    *****    BOOKISLAND -> A könyvek szigete, ahol ötletet kaphatsz egy jó könyvhöz <- BOOKISLAND    *****    Rendeld meg asztrológiai elemzésed,nagyon kedvezõ feltételekkel,találkozzunk az oldalamon és válassz a sok lehetõségbõl!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Adóbevallás 2018 sms, határidõ, nyomtatvány és tudnivalók itt    *****    AJÁNDÉKOZZ ASZTROLÓGIAI ELEMZÉST, SZÜLETÉSNAPRA IS SZÉP AJÁNDÉK!    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Szereted az animéket és mangákat? Megismernél egy új fansub csapatot? Akkor itt a helyed! A rókák várnak rád ;)    *****    Szeretnél saját lovat?De nem engedheted meg magadnak? Katt!Nevelj nálunk virtuálisan! Nevelj, tenyéssz versenyezz!    *****    EBERTIN: Kozmobiológia    *****    Megérkeztek az útvesztõk a Mesetárba! Kukkantsatok be egy kis ceruzakoptatásra - vagy egy jó mesére!    *****    Aktív Friss Ingatlanok Debrecenben lakások, házak, villák, telehelyek széles választéka Aktív Friss Ingatlanok Debrecen    *****    MARGOT ROBBIE MAGYARORSZÁG - ÉRTESÜLJ ELSÕ KÉZBÕL AZ OSCAR JELÖLT SZÍNÉSZNÕVEL KAPCSOLATOS HÍREKRÕL - MARGOT ROBBIE MO    *****    Újra elindult a Hungarian Super Mario Fan Club! Hírek, cikkek, érdekességek a Super Mario világából.    *****    Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha    *****    A Sortilegio sztárjainak új közös mexikói sorozata! Ha te is imádod Ana Brenda Contrerast és David Zepedat nézz be!    *****    Te is próbálsz bevételre szert tenni a portálodon? Lehet, hogy nem jelennek meg a hirdetéseid? Ne ess el a bevételedtõl!