Tedzsvid

 بسم الله الرحمن الرحيم

Menü
 
Magyar Iszlám Közösség

Honlapja

FB csoportja

Online iskolája

 
Legújabb

"Tilávet szedzsde" menüponttal bővült az oldal.

A "Zamir" menüpont a "szúkunos He" ponttal bővült.

A "Ritka szabályok" menüpont az "egyedi olvasatú szavakkal" bővült.

A "Hurufu mukattaa" menüpont a "Vaszl" ponttal bővült.

A "Vaszl Nun" és a "Kegyes Korán" menüpontokkal bővült az oldal.

 

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Ritka szabályok

Ritka szabályok

 

 

 

Imále

Erre a szabályra egyetlen példa van a Koránban. A 11. (Hud) szúra / 41. ájájában található a szó. Ebben a szóban a "ra" betű fathá-s, de nem mély "a"-val ejtjük, sőt mégcsak nem is a magas mássalhangzókra jellemző "a-e" közötti hanggal, hanem a magyar "e-é" közötti hanggal. Erre a legtöbb nyomtatású Koránban a szó alatt egy pici jel figyelmeztet. Általában egy kis  اماله felirat.

 

مَجْرٰيهَا  "medzshá" helyett "medzshá"

 

 

 

Teszhíl  

A Koránban sok helyen találkozhatunk olyan esettel, amikor két hemze követi egymást. Ilyenkor nem ejtjük ki mindkét hemzét nyíltan, de nem is vonjuk össze. Az igazság valahol félúton van.  A két "e" hang között nincs szünet, hanem egy nagy finom hullámmal kötjük öket össze. Egy nagy finom "h" vagy "j" szerű hang. Ha kimondod a magyar "tiéd" szót, akkor az "i-é" között érezheted azt az enyhe hangot. (Törökül beszélő testvéreimnek a "eğer" szót tudom példának mondani.)

 

ءَاَنْتُمْ                 "e-entum"

 

ءَاِنَّكَ                 "e-inneke"

 

أَؤُنَبِّئُكُمْ           "e-unebbiukum"

 

Egyetlen kivétel van a Koránban, ahol a két hemzét összekötjük, és egy hangként ejtjük. Erre a legtöbb nyomtatású Koránban egy pici تسهيل felírat figyelmeztet.

41. (Fusszilet) szúra / 44. ája

 

ءَاَعْجَمِىٌّ  "ee'dzsemijjun"

 

 

 

Ismám

12. (Júszuf) szúra / 11. ája

Ebben az ájában szerepel az egyetlen szó, amire nézve ez a szabály vádzsib. A legtöbb nyomtatású Koránban egy pici اشمام jel figyelmeztet rá.

 

لَاتَاْمَنَّا     Jelentése: "nem bízod ránk"    

És most a szó vége kerül a figyelmünk középpontjába. Egy seddé-s "nun"-t látunk. Ugye, ez alap esetben egy sima "idghami miszlejn meal ghunne" lenne, amit úgy ejtenénk, hogy "láte' menná", hasonulással, és ghunné-vel. Csakhogy, ha így ejtjük, akkor azt fogja jelenteni ez a szó, hogy "ne bízd ránk". Hogy ezt elkerüljük, az első "nun"-t (ami egyébként szakin) egy leheletnyi dammával ejtjük.

Valahogy így:

 

لَا تَأْمَنُنَا     "láte' menuná"

De ez az "u"-t szinte csak sejteni lehet. Úgy tudjuk képezni, hogy mikor az "n" hangot mondjuk, akkor csücsörítünk.

Ha profi Korán recitátort hallgatunk, és nem figyelünk oda nagyon erre a szóra, akkor szinte fel sem tűnik. (Aki nem elég vájtfülű, annak még akkor sem tűnik fel, ha odafigyel . ) És hogy miért fontos ez a pici ke "u" hang a két "nun" között? Azért mert az így megszűnik seddé-s "nun"-nak lenni, ezáltal se nem hasonul, se nem ejtjük ghunné-vel, így biztosan nem lesz teljesen más jelentése a szónak.

 

 

 

Idgham

11. (Hud) szúra / 42. ája

Erre a fajta idghamra (teljes hasonulásra) egyetlen példa van rá az egész Koránban. A legtöbb nyomtatású Koránban egy pici ادغام jel figyelmeztet rá.

اِرْكَبْ مَعَنَا —> اِرْكَمَّعَنَا  „irkeb me’aná” helyett „irkemme’aná”

(Ha a mim hasonul a be-re, akkor az "ikhfa sefevi". Lásd: "Szakin Mim" menüpont.)

 

 

 

Egyedi olvasatú szavak

7. (A’raf) szúra / 196. ája

    „Velijjijallahu” (nem: "velijjallahu")

Ha jobban megnézzük az első szót, akkor három betűt látunk (vav, lam, je), de négy magánhangzó jelet (fatha, üstün, üstün, fatha). Tehát az egyik betűnek két magánhangzó jele kell, hogy legyen, ez pedig a je-betű. Ezt a szót nagyon sokan „velijjallahu”-nak olvassák, helytelenül.

 

 

 

49. (Al-Hudzsurat) szúra /  11. ája

 

ﺳْﻢُ   ﺑِﺌْﺲَ  الِا  "Bi'se  lismu"  (és nem "bi'sel  ismu")

Ez a szó becsapós. Az „elif-lam-elif” első ránézésre könnyen megtéveszti az olvasót. Nagyon sokan „bi’sel  ismu”-ként olvassák, de ez így helytelen.

 

 

 

27. (An-Naml) szúra / 36. ája

 

فَمَا اٰتَينِ ىَ اللٰهُ        "femá átánijallahu"

Ha az "átánija" szó után szeretnénk megállni (vakf), akkor ezt kétféleképpen tehetjük:

 

   فَمَا اٰتَينِى"femá átá"

 

   فَمَا اٰتَينْ"femá átán"

 

 

 

6. (Al-An’am) szúra / 143. és 144. ája

10. (Júnusz) szúra / 51. és 59. és 91. ája

27. (An-Naml) szúra / 59. ája

A kegyes Korán fenti ájáiban olvasható az alábbi három szó, amit kétféleképpen is lehet írni, és mindkét formát másképpen kell ejteni:

 

آٰلذَّكَرَيْنِ    Áááázzekerajni”    vagy    ءَاَلذَّكَرَيْنِ    e-ezzekerajni”

 

آٰﻟْﺌٰﻦَ    „ááááláne”    vagy     ءَاَﻟْﺌٰﻦَ   e-eláne”

 

آٰللّٰهُ     áááálláhu”    vagy    ءَاَللّٰهُ    a-allahu”

És most nézzük meg, hogy mi ennek a kétféle írásnak és olvasatnak az oka:

1.) Az Elif betű alapjában egy elifnyi hosszú lenne (meddi tabii), de mivel szukunos ill. sedde jeles betű követi, ezért medd lazim lesz, és négy elifnyit nyújtuk. (Lásd „Medd 2. rész” menüpont „Medd Lazim” pont.)

2.) A hosszú elifet felbonthatjuk két hemzére, de akkor már nincs nyújtás. (Se medd tabii, se med lazim.)

 

الله اعلم 


Magyarország egyetlen Olicity és legaktívabb Arrow rajongói oldala! Minden infó az aktuális 6. évadról és egyéb finomság    *****    Megjelent a The Sims 4 legújabb kiegészítõje, a Laundry Stuff Pack. Vajon megéri megvenni? Derítsd ki Te magad!    *****    Állatok - Könyvek - Zene - HobbiZoona Blog - Állatok - Könyvek - Zene - HobbiZoona Blog - Állatok - Könyvek - Zene -Katt    *****    Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk! KATT KATT KATT KATT    *****    Nem lehet saját lovad? Nevelj virtuálisan ITT! Nevelj, versenyezz, licitálj szebbnél szebb lovakra!    *****    -Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Naptár,Design!-    *****    The Resident - A kórházi drámasorozat január 21-én indul Matt Czuchry és Emily VanCamp fõszereplésével! Nézzetek be!    *****    Mindenféle kérdésedre õszinte választ kaphatsz a valódi Kérdõasztrológia segítségével.    *****    Részletes személyiség és sors analízis / születési horoszkóp / ajándék 3 év elõrejelzéssel. Most érdemes ide látogatni!!    *****    Ha diplomás asztrológust keresel, aki BECSÜLET KASSZÁS alapon ad tanácsot és INGYEN OKTAT, akkor keress bizalommal!    *****    A BIOTÉRKÉP AZ IGAZI KARMA! MEGMUTATJA PONTOSAN,MILYEN FELADATTAL SZÜLETTÉL.EGY PRÓBÁT MEGÉR. SOK SEGÍTSÉG MINDEN NAP!!!    *****    Megnyitott a madárvendéglõ! Gyertek vendégségbe ti is Mályvához és Pipitérhez! Irány a Mesetár!    *****    Megnyitottam cikkes, véleményes blogomat! Sok-sok érdekes bejegyzéssel várlak naponta, ne hagyd ki! - Alice    *****    Sztárokról és idolokról írok,ajánlókat hozok,tippeket és tageket osztok meg veletek!Nézz be egy blogkóros lány oldalára!    *****    Az igazi karma a horoszkópodban a Felszálló holdcsomópont,a Chiron,a Lilith (Fekete Hold),Rendeld meg most!Várlak, katt!    *****    családi adókedvezmény 2018 nyomtatvány letöltés, feltételek tudnivalók    *****    Rendelj születési horoszkópot és 3 év elõrejelzés ajándékba a tiéd. Ne feledd a horoszkóp a lélek tükre,bele kell nézni!    *****    családi pótlék utalás 2018 - csp utalás - utalás idõpontja 2018 - családi pótlék kifizetések !    *****    Ismerd meg az Olicity párost! Minden a Zöld Íjász címû sikersorozat imádott szerelmespárjáról! Mindennap friss!    *****    SZEREPJÁTÉK! Ha aktív oldalon szeretnél játszani, nézz be és légy része egy egyedi történetnek! Csatlakozz!