Tedzsvid

 بسم الله الرحمن الرحيم

Menü
 
Magyar Iszlám Közösség

Honlapja

FB csoportja

Online iskolája

 
Legújabb

"Tilávet szedzsde" menüponttal bővült az oldal.

A "Zamir" menüpont a "szúkunos He" ponttal bővült.

A "Ritka szabályok" menüpont az "egyedi olvasatú szavakkal" bővült.

A "Hurufu mukattaa" menüpont a "Vaszl" ponttal bővült.

A "Vaszl Nun" és a "Kegyes Korán" menüpontokkal bővült az oldal.

 

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Tilávet szedzsde

Tilávet szedzsde

 

(Hanafi mezheb szerint)

 

Mohamed Próféta (béke legyen vele) azt mondta: 

Ha Ádám fia olvassa a leborulásra emlékeztető áját, és leborul, akkor a sátán sírva távolodik el tőle, mondván:

Ó jaj! Megparancsoltatott neki a leborulás és leborult, ezért az övé a Paradicsom. Énnekem is megparancsoltatott a leborulás, de ellenkeztem, ezért az enyém a Pokol tüze. 

(Ahmed, Muszlim, Ibn Mádzsa)

 

 

Mi az a tilávet szedzsde?

A „szedzsde” szó leborulást jelent. A Kegyes Korán olvasásakor vagy hallgatásakor bizonyos ájáknál ajánlatos leborulni. Ezeket az ájákat „szedzsde (leborulási) ájáknak” nevezzük, ezeket a leborulásokat pedig „recitálási leborulásnak” vagy „tilávet szedzsdének”.

 

 

Melyek a leborulási áják?

A leborulásit áják számát illetően a vallástudósok véleményei megoszlanak 3 és 16 között. A szunnita mezhebek szerint 14 ill. 11 leborulási ája van. 

Ezeket az ájákat egy سجده felirat és/vagy egy ۩ ikon jelzi.

A szunnita mezhebek szerint az alábbi ájáknál kell leborulni:

 

    Hanafi Sáfí Hanbali Maliki
1 7 / 206
2 13 / 15
3 16 / 49
4 17 / 107
5 19 / 58
6 22 / 18
7 22 / 70 x x
8 25 / 60
9 27 / 25
10 32 / 15
11 38 / 24 x x
12 41 / 37
13 53 / 62 x
14 84 / 21 x
15 96 / 19 x

 

 

 

Mit kell tudni a tilávet szedzsdéről?

1.) A tilávet szedzsde a hanafi mezheb szerint vádzsib, a többi szerint szunna.

 

2.) A tilávet szedzsdéhez ugyanolyan feltételek kellenek, mint az imához:

 • vudú (érvényes vudú a szedzsde megkezdésétől egészen a befejezéséig.)

 • tiszta test

 • tiszta és megfelelően takaró ruházat

 • tiszta hely a leboruláshoz

 • Kibla felé fordulni

 • szándék

       Ha a szedzsde folyamán hallhatóan nevetünk, akkor a leborulásunk érvénytelen.

 

3.) Mindenkinek le kell borulni, aki olvassa vagy hall(gat)ja a szedzsde ájákat, kivéve azokat, akiket nem terhel az ima kötelezősége (pl. kisgyerekek). 

4.) Csak akkor kell (vádzsib) leborulni, ha a szedzsde áját élőszóban, emberi hangon halljuk. A vallástudósok véleménye megoszlik, hogy vádzsib-e vagy sem, ha nem embertől származik a hang, de abban egyetértenek, hogy erősen ajánlott leborulni. (Ilyen pl. a tévé, rádió, számítógép, CD lejátszó, telefon stb., hiszen ilyenkor a hangot nem ember képzi, hanem a készülék. Ugyanez vonatkozik a visszhangra és a beszélő papagájokra is.

5.) Ha egy szedzsde ájára csak ránézünk, de nem olvassuk el hangosan, nem kell leborulni.

6.) Ha egy szedzsde áját többször olvasunk egymás után, akkor elég egyszer leborulni.

7.) Ha nem az egész áját olvassuk el, hanem csak a szedzsde jellel ellátott szót az előtte és/vagy az utána álló szóval, le kell borulni. (Más vallástudósok szerint akkor kell leborulni, ha az ája          nagy részét elolvassuk.)

8.) A benne lévő szedzsde ája kihagyásával olvasni a szúrát mekrúh.

9.) Közös olvasáskor a hangosan olvasó lesz az imám a leboruláskor, a többiek pedig követik őt.

10.) Nem szükséges közvetlen a szedzsde ája után leborulni, lehet később is. (Csak azért ajánlatos rögtön utána, hogy nehogy később elfelejtsük.)

11.) Ha valaki álmában (alvás közben) beszél, és ilyen állapotában mond egy szedzsde áját, akkor nem kell tilávet szedzsdét végeznie, hiszen nem szándékosan tette, és nem volt tudatánál.             (Egyes vallástudósok szerint, aki hallotta, annak szólnia kell neki ébredés után, és le kell borulnia.) 

12.) Szedzsde ája az imában:

 • Ha a Fátiha után szedzsde áját mondunk, akkor az imában kell elvégezni a tilávet szedzsdét. Nem lehet utána.
 • Ha a szedzsde ája után nem mondunk háromnál több áját még, akkor nem kell külön leborulni, hanem az ima szedzsdéje lesz a tilávet szedzsde is egyben.
 • Ha a szedzsde ája után háromnál több áját szeretnénk még mondani, akkor a szedzsde ája után rögtön elvégezzük a tilávet szedzsdét, majd folytatjuk a többi áját.
 • Ha egy szedzsde áját több rakában is mondunk, akkor egyes vallástudósok szerint elég egy tilávet szedzsde, mások szerint minden rakában kell tilávet szedzsde.
 • Azoknak is le kell borulni, akik nem végeznek imát, csak hallják az imát végzőtől a szedzsde áját.
 • Azok, akik az ima végzése közben hallanak szedzsde áját, az ima után kell elvégezniük a tilávet szedzsdét.

13.) Ha az imám a minbaron (szószéken) szedzsde áját olvas, lejön onnan, és a közösséggel együtt végzi a tilávet szedzsdét.

 

 

Hogyan kell elvégezni a tilávet szedzsdét?

A mezhebek között csak apróbb különbségek vannak a  tilávet szedzsde elvégzésének mikéntjét illetően. Az alábbiakban a hanafi mezheb szerintit látjuk.)

1.) Felállunk, és Kibla felé fordulunk.

2.) Megfogalmazzuk a szándékunkat a tilávet szedzsde elvégzésére. (Pl.: „A Magasságos Allah megelégedését keresve el szándékozom végezni a recitálási leborulást.”)

3.) Tekbirt mondunk (Allahu akhbar), de a kezünket nem emeljük fel, és leborulunk.

4.) Leborulásban háromszor azt mondjuk, hogyسُبْحَانَ رَبِّىَ الْاَعْلَى   (szubháne rabbijel-a'la).

5.) Újra tekbirt mondunk, és közben felállunk.

6.) Felállva pedig azt mondjuk hogy سَمِعْنَا وَ اَطَعْنَا غُفْرَا نَكَ رَبَّنَا وَاِلَيْكَ الْمَصِيرُ    (szemi'ná ve eta'ná ghufráneke rabbená ve ilejkel-maszír)

 

 

الله اعلم 


Supernatural - Odaát - 13. Évad - Extrák - Infók - Érdekességek - Odaát - Supernatural - 13.ÉVad - Supernatural - Odaátv    *****    Készítsük el együtt a születési horoszkópodat, látogass el az oldalamra és nézd meg a részleteket. Szeretettel várlak!!!    *****    Adóbevallás 2018 ! 17SZJA - 1753any adónyilatkozat letöltés szja adóbevalláshoz    *****    Részletes személyiség és sors analízis, ajándék 3 év elõrejelzéssel,ingyenes konzultáció,ahol megbeszéljük a kérdéseid!    *****    BOOKISLAND -> A könyvek szigete, ahol ötletet kaphatsz egy jó könyvhöz <- BOOKISLAND    *****    Rendeld meg asztrológiai elemzésed,nagyon kedvezõ feltételekkel,találkozzunk az oldalamon és válassz a sok lehetõségbõl!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Adóbevallás 2018 sms, határidõ, nyomtatvány és tudnivalók itt    *****    AJÁNDÉKOZZ ASZTROLÓGIAI ELEMZÉST, SZÜLETÉSNAPRA IS SZÉP AJÁNDÉK!    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Szereted az animéket és mangákat? Megismernél egy új fansub csapatot? Akkor itt a helyed! A rókák várnak rád ;)    *****    Szeretnél saját lovat?De nem engedheted meg magadnak? Katt!Nevelj nálunk virtuálisan! Nevelj, tenyéssz versenyezz!    *****    EBERTIN: Kozmobiológia    *****    Megérkeztek az útvesztõk a Mesetárba! Kukkantsatok be egy kis ceruzakoptatásra - vagy egy jó mesére!    *****    Aktív Friss Ingatlanok Debrecenben lakások, házak, villák, telehelyek széles választéka Aktív Friss Ingatlanok Debrecen    *****    MARGOT ROBBIE MAGYARORSZÁG - ÉRTESÜLJ ELSÕ KÉZBÕL AZ OSCAR JELÖLT SZÍNÉSZNÕVEL KAPCSOLATOS HÍREKRÕL - MARGOT ROBBIE MO    *****    Újra elindult a Hungarian Super Mario Fan Club! Hírek, cikkek, érdekességek a Super Mario világából.    *****    Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha    *****    A Sortilegio sztárjainak új közös mexikói sorozata! Ha te is imádod Ana Brenda Contrerast és David Zepedat nézz be!    *****    Te is próbálsz bevételre szert tenni a portálodon? Lehet, hogy nem jelennek meg a hirdetéseid? Ne ess el a bevételedtõl!